Žalec: odprli prvo fontano piv v Evropi (foto in video)

06. 09. 2016 23:26

odprtje_fontane_piv_zalec_2016_1Nocoj so v slovenski prestolnici hmeljarstva slovesno odprli prvo fontano piv v Evropi, poimenovano Zeleno zlato. Dogodek je pospremila večtisočglava množica, zbrane so nagovorili gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik TZS Peter Misja, župan občine Žalec Janko Kos, ki je fontano slovesno odprl ter celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je pridobitev blagoslovil. 

Kot hmeljska kobula zasnovana fontana je sestavljena iz dveh polkrogov oziroma fontan. Pivsko peno simbolizira na zunanjih stenah nameščena oksidirana bakrena čipka. Na globini treh metrov, pod betonsko ploščo, se nahaja strojnica, kjer je nameščena vsa potrebna tehnična oprema za delovanje.

Pol litra piva in vrček za šest evrov

Pivski del fontane sestavlja pet v zemlji skritih točilnih sistemov, ki ob prisotnosti pooblaščene osebe z avtorizacijsko kartico gostu natočijo želeno pivo. Obiskovalci bodo za šest evrov prejeli poseben pivski vrček s čipom, ki vsebuje informacijo, da si lahko obiskovalec petkrat natoči po en deciliter izbranega piva.

Obiskovalci bodo lahko okušali avtohtoni žalski Kukec, temno kovaško pivo iz pivovarne hotela pod Roglo, medeno svetlo pivo Kratochwill, bakreni ale Adam Ravbar in pivo Maximus imperial IPA iz mikropivovarne Vizir. Gre za piva, ki vsebujejo kakovosten slovenski hmelj iz Spodnje Savinjske doline.

odprtje_fontane_piv_zalec_2016_2

Unikatna ideja, ki bo v Žalec privabila turiste

Za investicijo, za katero so si vsi govorniki edini, da je edinstvena in unikatna ideja in jo podpirajo, so iz občinskega proračuna zagotovili 170.000 evrov, kar 180.000 evrov pa so primaknili donatorji.

Po besedah žalskega župana je fontana Zeleno zlato skupen projekt gospodarstva in politike; podjetnikov in Občine Žalec, njenih občanov in prebivalcev. Obenem pa gre za turistično atrakcijo, kakršne doslej še ni bilo nikjer in predstavlja dobro osnovo za nadaljnji razvoj turizma. Slovenska turistična organizacija (STO) je projektu podelila priznanje Snovalec 2016.

Obratovanje fontane je predvideno do konca oktobra, nato pa bo zopet začela obratovati v mesecu aprilu.

odprtje_fontane_piv_zalec_2016_3

Gostje in obiskovalci so v programu ob svečanem odprtju prisluhnili odlomkom iz Gobčeve operete Hmeljska princesa v izvedbi Andreje Zakonjšek Krt, Tima Ribiča, Roka Šošterja, Primoža Krta, Danija Šlogarja in Irene Kralj. Za humorne vložke je poskrbel igralec in stand-up komik Tadej Toš

Vabljeni, da si v video posnetku ogledate slovesno otvoritev fontane piv v Žalcu, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s prireditve.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=1028]

od-celje-do-polsi-klik

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
183 queries in 1,079 seconds.