Žalska fontana piv zaključila tretjo sezono: 150 tisoč prodanih vrčkov, 400 tisoč obiskovalcev, …

30. 10. 2018 14:45

Fontana piv v Žalcu uspešno zaključuje že svojo tretjo sezono. Projekt, ki je bil še pred svojo izvedbo deležen prenekaterih pomislekov, se vsaj v prvih letih kaže kot zgodba o uspehu.

V treh sezonah so na fontani prodali 150 tisoč vrčkov, obiskalo jo je 400 tisoč ljudi,… več številk spodaj.

Letos so v primerjavi z lani prodali 20 tisoč vrčkov manj.

Fontana piv “Zeleno zlato” v Žalcu, ki je posvečena slovenskemu hmeljarstvu in pivovarstvu, se nahaja v središču mesta in je v zadnjih letih postala priljubljena turistična točka. Obiskujejo jo tako domači, kot tudi tuji turisti.

Fontano piv sestavljata dve fontani, vodna in pivska. Vodna fontana simbolizira slovensko čisto, pitno vodo, pivska fontana pa omogoča degustacijo 6 različnih piv, varjenih s slovenskim – štajerskim hmeljem in v slovenskih pivovarnah. Vrček s čipom, ki je ključ do polnitve, je oblikoval priznani slovenski oblikovalec in umetnik Oskar Kogoj. Vrček, ki ga lahko vsak obiskovalec odnese domov, je prav tako slovenski proizvod, proizveden v slovenski steklarni.

Letošnje leto, ki je v Žalcu združevalo turistično, kulinarično in kulturno ponudbo v zgodbi Lepotica in pivo, je bilo za žalsko fontano piv že tretja sezona delovanja.

In kako uspešna je fontana do sedaj? Tu so skupne številke vseh treh sezon:

  • prodanih več kot 150.000 vrčkov (v prvi sezoni so v dveh mesecih (september in oktober) prodali 36 tisoč, v drugi sezoni pa 67 tisoč, v tretji pa 47 tisoč vrčkov),
  • fontano obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev,
  • obiskovalci so bili praktično iz celega sveta, prevladujejo Slovenci, Italijani, Nemci, Hrvati, Kubanci, Američani,…
  • predstavljenih 25 slovenskih pivovarn,
  • stočenih več kot 78.000 litrov piva,
  • fontanske pipe so skupaj natočile pivo več kot 860.000-krat,
  • možno degustirati 33 različnih piv, ki vsebujejo štajerski, slovenski hmelj,
  •  pri fontani je bilo izvedenih več kot 120 dogodkov; najodmevnejši so bili Festival Zeleno zlato (koncerti), Savinjski oktoberfest, Pohod po hmeljski poti, Kuhna pri fontani.

Tudi ta sezona se bo, po vsakodnevnem sedemmesečnem obratovanju, zaključila z zadnjim oktobrom, ko se pri fontani piv pripravlja celodnevno dogajanje.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,311 seconds.