Zaradi nezakonitega odlagališča odpadkov v Bukovžlaku opomin iz Bruslja

08. 06. 2018 05:57

rp_Sanacija-stara-Cinkarna-300x225.jpgZaradi nezakonitega odlagališča odpadkov v Bukovžlaku je Evropska komisija Sloveniji izrekla uradni opomin ter jo pozvala, da spoštuje odločitev sodišča EU izpred trh let.

Pred tremi leti je Sodišče EU razsodilo, da Slovenija ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju stare Cinkarne, zato je naložilo Sloveniji, da v izogib finančnih sankcij območje sanira. Toda tri leta po razsodbi še vedno ni sprejet načrt sanacije oz. zaprtja odlagališča v skladu z zahtevami direktive o odlagališčih in okvirne direktive o odpadkih, poroča MMC RTV Slo.

Slovenija je sicer sanirala odlagališče na industrijskem območju Gaberje jug, kjer se je nahajalo 40 tisoč ton nevarnih odpadkov. Odlagališču Bukovžlak, ki meri šest hektarjev in ga je Cinkarna Celje zaprla leta 2010, pa še ni sanirano. Na tem območju so se desetletja odlagali nekdanji cinkarniški odpadki, pa tudi odpadki nastali pri rušenju stare cinkarne, zato so zaradi mešanice onesnaženega zemeljskega izkopa in industrijskih odpadkov v zemlji prisotne težke kovine, ki predtavljajo nevarnost za ljudi in okolje. Cinkarna naj bi takrat tudi začela postopke za izdelavo projekta sanacije, ki naj bi stala 2,8 milijonov evrov, vendar odlagališče do danes še ni sanirano.

Kot še poroča MMC na ministrstvu za okolje in prostor opomina še niso uradno prejeli, se pa zavedajo kršitev Slovenije in izvaja vse potrebne aktivnosti, da jo čim prej odpravi. Dodali so še, da bo, kot so napovedali že marca, izbrani izvajalec Irgo Consulting začel s preiskavami terena na zemljišču. Te so potrebne zaradi priprave ustreznega načina sanacije terena, končale pa naj bi se do začetka poletja.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 3,172 seconds.