Zaradi zaščite brez na Savinjskem nabrežju začasno zaustavili gradnjo kolesarske steze

02. 06. 2021 11:31

Projekt izgradnje kolesarskih povezav je na odseku na Savinjskem nabrežju začasno ustavljen. Mestna občina Celje se je za ta korak odločila, ker želi zaščititi breze ki rastejo ob bodoči kolesarski stezi.

Na kakšen način se bo breze reševalo bodo morali odločiti strokovnjaki, saj je pri rešitvi treba upoštevati več vidikov. Če bi namreč ob brezah zgolj povečali odprtine, bi bil s tem izgubljen velik del pohodne površine za pešce. Če pa bi se okoli brez položile pohodne rešetke, pa bi obstajala nevarnost, da se breze posušijo.

“Prepričani smo, da bo arboristka s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami našla najboljšo možno rešitev. Breze želimo ohraniti, hkrati pa zagotoviti takšno rastno okolje, da jih bomo lahko čez leta, ko se bo njihovo življenjsko obdobje izteklo, brez težav zamenjali z novimi drevesi,” so optimistični na občini. Projekt kolesarskih povezav, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, sicer ne zajema ureditve zunanje podobe in postavitve nove javne razsvetljave. Ker pa so svetilke na tem delu ulice že dotrajane in vizualno neustrezne bodo v sklopu projekta postavljene nove ulične svetilke.

Projekt ureditve kolesarske povezave na tem območju bo po dokončanju del usklajen s projektom predvidene prenove Slomškovega trga, Razlagove ulice in Savinjskega nabrežja, h kateri namerava Mestna občina Celje pristopiti v prvi naslednji fazi celovite obnove mestne infrastrukture.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 1,027 seconds.