Zaščitili dragocene freske na Muzejskem trgu (foto)

08. 01. 2018 12:27

Dragocene freske, ki so jih arheologi odkrili med obnovo Muzejskega trga, je izvajalec gradbenih del, podjetje VOC Celje, v petek pokril z betonskimi ploščami in jih s tem zaščitil pred zunanjimi vplivi in propadanjem.

Arheologi bodo lahko zdaj nemoteno nadaljevali z restavriranjem arheoloških ostankov, ki bodo po zaključku gradnje podzemne stavbe na ogled obiskovalcem.

Na podoben način, kot je bila pred leti izvedena prezentacija »Mesto pod mestom« na dvorišču Knežjega dvora, bo izvedena tudi prezentacija na Muzejskem trgu najdenih arheoloških ostankov, saj bo novozgrajena stavba s podzemnim hodnikom povezana s kletjo Stare Grofije. Mestna občina Celje in izvajalec gradbenih dela sta pogodbo podaljšala do konca marca.

Ministrstvo za kulturo RS je izdalo odločbo, s katero je kompleksu rimskodobne vile z odlično ohranjenimi freskami priznalo izjemno vrednost. Freske s figuralnimi motivi (ptič, delfin, konj, Viktorija…), ki so in situ ohranjene približno meter v višino in se razprostirajo na šest do sedem kvadratnih metrih, so po barvitosti in motiviki primerljive s tistimi iz Pompejev.

Na Mestni občini Celje so zelo ponosni za bogato zgodovino našega mesta in verjamejo, da bodo čudovite freske po izgradnji podzemnega objekta privabljale številne domače in tuje obiskovalce.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 1,259 seconds.