Zbiranje pomoči za poplavljence na Balkanu


humanitarna_pomocNekatere predele Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Srbije je prizadelo močno deževje, zaradi katerega je prišlo do poplav. Rdeči križ Slovenije je neprestano v stiku s kolegi iz RK Srbije in RK Bosne in Hercegovine, ki opozarjajo, da so razmere resne in da veliko ljudi potrebuje pomoč. Zato prosijo, da zopet stopimo skupaj in pomagamo prizadetim v hudi naravni nesreči.

Mestna občina Celje in Javni zavod Socio se pridružujeta zbiranju sredstev za prizadete v poplavah v Srbiji, BIH in na Hrvaškem. Za pobrateno mesto Doboj bo Mestna občina Celje jutri odprla tudi transakcijski račun, preko katerega se bodo zbirala finančna sredstva.

Z akcijo nudenja pomoči prizadetim v poplavah se obračajo na vse, ki so ob katastrofalnih poplavah z donacijo različnih dobrin pripravljeni pomagati. Zbirajo se predvsem najnujnejše življenjske dobrine: voda, hrano, zdravila, obutev, spalne vreče, odeje, plenice, mleko v prahu, hrana za dojenčke, pripomočki in oprema za otroke, baterije, sredstva za higieno in dezinfekcijo, čistila, osebna zaščitna sredstva idr.

Po direktivah, ki opredeljujejo roke uporabnosti izdelkov, je potrebno pri živilih, zdravilih in čistilih upoštevati najmanj 6-mesečni rok uporabnosti.

Vse donatorje prosijo, da izdelke prinesejo na sedež Javnega zavoda Socio (Kocenova ulica 8, Celje, vsak dan med 8. in 15. uro).

Akcija zbiranja sredstev se pričenja v ponedeljek, 19. maja, in bo trajala do petka, 23. maja 2014, do 12. ure. Po potrebi se bo akcija tudi podaljšala.

Prvi prevoz zbranih sredstev bo s pomočjo vozila za humanitarno pomoč organiziran konec tega tedna, ko bodo sredstva odpeljana v najbolj prizadete kraje v Srbiji in BIH (Doboj, Šabac, Obrenovac).

Mestna občina Celje bo jutri, 20. 5., za mesto Doboj odprla transakcijski račun za zbiranje finančnih sredstev, skupaj z Javnim zavodom Socio pa bo ves čas trajanja humanitarne akcije pomagala pri sami organizaciji in obveščanju medijev.

Kontakt za vse informacije v zvezi s humanitarno akcijo:

Javni zavod Socio Celje,

03 492 59 40 ali

051 319 609 (ga. Suzi Kvas)

[email protected]

———————————————————————————-

Prav tako bo vsak dan od 16. do 19. ure potekalo zbiranje pomoči pred pravoslavno cerkvijo v Celju (za Mladinskim centrom Celje). Zbirali bodo hrano, oblačila in denar za prebivalce Doboja (BiH).

Kontakt: 041 410 750 (Mladen Cvijanović)

Pomoč bodo do nadaljnjega zbirali tudi v prostorih na Kulturniški 40 (kontakt: 040 642 074 (Vladimir Šunjevarić)).

Od torka do četrtka pa bodo med 10. in 16. uro pomoč za prizadete zborali tudi v City Centru.