ZD Celje ostaja brez programa ortodontije. Kaj bo s pacienti, ki so naročeni na pregled?


Zdravstveni dom Celje z naslednjim mesecem ostaja brez programa ortodontije. Na razpis se namreč ni prijavil nihče, zato programa ne morejo več izvajati.

V Zdravstvenem domu Celje se na razpis za delovno mesto specialist ortodont ni prijavil nihče, zato ne bodo mogli več zagotavljati programa ortodontije. Prišlo je namreč do odpovedi delovnega razmerja Nadežde Stanojević Nieuwdorp, dr.dent.med., specialistke čeljustne in zobne ortopedije, ki odhaja iz zdravstvenega doma konec maja.

Kot so ob tem zapisali, se ZD Celje že nekaj let trudi vzpostaviti in celo razširiti redno ortodontsko ambulanto, v ta namen so tudi načrtno izvajali specializacijo za dva specializanta zapored. “Žal pa sta dva specializanta, eden za drugim, takoj po opravljenem specialističnem izpitu, uredila njune obveznosti do zdravstvenega doma in sedaj delata samoplačniško ter brez koncesije drugje.

Ker se na zadnji objavljen razpis za specialista ortodonta ni nihče prijavil, prav tako pa ni za omenjeno razpisano delovno mesto nobenega zanimanja, v bodoče v ZD Celje ne bomo mogli zagotavljati programa ortodontije, in sicer od 1. 6. 2021 naprej,” so pojasnili v ZD Celje.

Koncesijo bodo tako primorani vrniti. Zadeva s prenosom koncesije na novega nosilca se prednostno rešuje na relaciji ZZZS OE Celje – Mestna občina Celje – Ministrstvo za zdravje.

Kako bo s tistimi pacienti, ki so naročeni od junija naprej?

Na vprašanje, kaj lahko pričakujejo pacienti, ki so bili na pregled naročeni po 1. juniju, so nam iz ZD Celje odgovorili, da v kolikor bo koncesija začasno podeljena zdravniku, bo ta delal nemoteno in se datumi ne spremenijo. V primeru zamika podelitve koncesije pa bodo zamaknjeni tudi datumi pregledov.

“ZD Celje bo vsekakor nemudoma uredil statuse vseh napotnic ter tudi posredoval vse zdravstvene kartoteke pacientov novemu koncendentu, da bo ta lahko nemoteno izvajal svoje delo in nadaljeval vsa zdravljenja. V interesu ZD Celje namreč je, da zamika zdravljenja ni,” so zapisali v ZD Celje.