ZD Celje zavrača očitke pacientke, ki trdi, da je bila kljub zobobolu in prazni čakalnici zavrnjena

08. 08. 2022 06:56

Fotografije praznih čakalnic, ki jih spremljajo očitki razburjenih pacientov, so v zadnjem obdobju postale pogost pojav v objavah na družbenih omrežjih. Največkrat so tovrstne objave, ki praviloma naletijo na množičen odziv, predstavljene enostransko in z nekoliko prirejenimi dejstvi.

V eni izmed podobnih objav je pred časom občanka očitke usmerila tudi na zobozdravstveno ambulanto Zdravstvenega doma Celje. Kljub zobobolu in prazni čakalnici, je namreč naj ne bi želeli sprejeti, ter jo namesto tega naročili decembra. V ZD Celje so v reviziji primera ugotovili, da trditve pacientke niso povsem resnične.

Na družbenih omrežjih je bilo, predvsem v času vrhunca epidemije covida-19, pogosto zaslediti fotografije praznih čakalnic, ki so jih spremljali pomisleki in obtožbe, češ da so trditve o, zaradi epidemije preobremenjenem zdravstvenem sistemu, laž. Pri tem je največkrat šlo za izkrivljene in zavajajoče objave, v katerih je bila, bodisi namerno bodisi zaradi neznanja in poenostavljanja v želji po lažjem razumevanju situacije, spregledana vrsta pomembnih in na zunaj nevidenih dejavnikov.

Podobna objava, ki sicer ni povezana z epidemijo covida-19, se je pred časom pojavila na družbenem omrežju Facebook. V objavi opremljeni s fotografijami občanka trdi, da naj bi bila v zobozdravstveni ambulanti ZD Celje, kljub bolečinam zavrnjena ter naročena na pregled decembra oz. naj bi ji svetovali obisk urgence. Ob tem pacientka zapiše, da naj bi ji v ambulanti kot razlog navedli veliko gnečo, in to kljub temu, da naj bi, kot še zatrjuje, eno uro čakala v prazni čakalnici. Objava je naletela na množičen odziv (doslej ima okoli 3800 delitev), prišla pa je tudi do pristojnih v ZD Celje.

V ZD Celje tudi sami zaznali objavo in ugotovili, da pacientkine trditve ne držijo

Za odgovore na očitke občanke smo se obrnili na ZD Celje, od koder so nam sporočili, da so tudi sami zaznali objavo ter takoj preverili dejstva in okoliščine vezane nanjo. “Ugotovljeno je bilo, da vse vendarle ni tako, kot je zapisala pacientka na spletu,” so dejali ter predstavili ugotovljena dejstva.

Kot ugotavljajo v ZD Celje, je bila omenjena pacientka julija naročena v zobozdravstveni ambulanti, a je pred pregledom poklicala v ZD Celje in zaradi bolezni želela prestaviti pregled. Naročili so jo na prvi možni termin, in sicer v decembru. “V tistem trenutku ni navajala bolečin,” pravijo in dodajajo, da je pacientko zgolj zanimalo, kaj naj naredi v primeru pojava bolečin. Pojasnili so ji, da naj v takem primeru pokliče ambulanto in jo bodo obravnavali po standardnem protokolu.

“Pacientka je v prvi objavi na socialnem omrežju Facebook pokazala slike zobozdravstvenega trakta hodnika A v II. nadstropju ZD Celje. Zraven slik pacientka v besedilu navaja, da je bila pri zobozdravniku, kjer je niso sprejeli, da ima bolečine, in so jo naročili decembra. Če bi bilo hudo, pa naj bi jo napotili na urgenco. Navaja, da je bila v čakalnici eno uro in je bila čakalnica prazna, kar jo je razjezilo. Dan kasneje je objavila še dve sliki čakalnice. Ker je bila pri svoji zdravnici, kamor redno hodi na injekcije, je šla pogledati še k zobozdravniku, kjer naj bi videla prazne čakalnice,” pojasnjujejo v ZD Celje ter dodajajo, da so navedbe pacientke preverili in lahko zatrdijo, da pacientka niti prvi niti drugi dan ni potrkala na vrata zobozdravstvene ambulante. “Vrata pacientom redno odpirajo in v času, ko navaja, da je bila v ZD Celje, bi jo zagotovo opazili. Tudi po pogovoru z dežurno zobozdravnico pacientka tam naj ne bi iskala pomoči zaradi bolečin,” so še pojasnili.

Ob tem še pojasnjujejo, da so tovrstne objave na družbenih omrežjih lahko pristranske, saj niti ni razvidno, kdaj naj bi posnetki nastali. “Gospa bi lahko bila v čakalnici tudi v popoldanskem času, ko zobozdravstvena ambulanta v ZD Celje ni delala,” se v zaključku še navežejo na omenjeno občanko ter zatrdijo, da se v ZD Celje vedno trudijo delati dobro in v korist pacientov.

B.S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,460 seconds.