ZD Sevnica in Trubarjev dom zavračata krivdo za zamenjavo identitet pacientov. Uvedeni inšpekcijski in strokovni nadzori

16. 09. 2022 14:58

Po včerajšnjem razkritju afere z zamenjavo identitete pacientov so po opravljenem internem nadzoru, tako v Trubarjevem domu, katerega varovanca sta bila pacienta, kot v ZD Sevnica, ki je opravil prevoz, zatrdili, da pri njih ni prišlo do napak.

Zdravstveni inšpektorat je, zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov, v Splošni bolnišnici Celje že uvedel inšpekcijski postopek v skladu s svojimi pristojnostmi.

Po včerajšnjem razkritju incidenta, ko sta bili zamenjani identiteti dveh pacientov, ki sta bila iz Trubarjevega doma z reševalnim vozilom ZD Sevnica prepeljana v SB Celje, so interni nadzor že opravili v ZD Sevnica. Tudi v Trubarjevem domu Zidani Most trdijo, da se zamenjava pri njih ni zgodila.

Direktor Trubarjevega doma Robert Potočnik, od koder sta prihajala oba pacienta, je danes zatrdil, da do zamenjave stanovalcev v njihovem domu ni prišlo. “Niti ni moglo priti. Zavedati se morate, da naši zaposleni za razliko od reševalcev in zaposlenih v bolnišnici stanovalce zelo dobro poznajo. Gospoda sta bila pri nas dolga leta in tudi sam osebno oba dobro poznam,” je za portal MMC povedal direktor doma in dodal, da sta tudi reševalca ZD Sevnica, ki sta bolnika prepeljala v celjsko bolnišnico, vedela, kdo od stanovalcev je kdo. Prav tako naj bi ob odhodu oba pri sebi imela vsak svojo zdravstveno dokumentacijo z vsemi identifikacijskimi podatki, nista pa imela identifikacijskih zapestnic, saj te v domovih starejših niso predpisane in niso del običajne prakse, prav tako jih ne namešča izvajalec reševalnih prevozov, pač pa jih bolniki dobijo v bolnišnici, je pojasnil.

Interni strokovni nadzor pa so medtem že opravili v ZD Sevnica, katerega reševalca sta pacienta prepeljala v Celje. Direktorica Vladimira Tomšič je dejala, da interni nadzor ni pokazal napak zaposlenih, ki sta opravila prevoz. Z zaposlenima je razgovor opravila tudi policija. Dodala je, da sta njihova zaposlena (zdravstveni tehnik in medicinska sestra) prejšnjo sredo prejela naročilo za dva nenujna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu v Splošno bolnišnico Celje. Ob prevzemu v domu starejših bolnika na roki nista imela identifikacijske zapestnice, kar je običajna praksa, je dejala. Tudi zaposlena sta zagotovila, da do zamenjave identifikacije bolnikov pri prevozu v celjsko bolnišnico ni prišlo. “Kaj se je dogajalo znotraj bolnišnice, pa bodo morali pojasniti v bolnišnici,” je dodala Tomšičeva.

Uveden inšpekcijski nadzor, sledijo tudi strokovni nadzori

Zdravstveni inšpektorat je, zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov, v Splošni bolnišnici Celje že uvedel inšpekcijski postopek v skladu s svojimi pristojnostmi. Na ministrstvu za zdravje pa bodo v naslednjih dneh uvedli tudi izredni strokovni nadzor, kateremu bosta podvržena tako SB Celje kot ZD Sevnica.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bo sistemski nadzor odredil Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. V nadzoru bodo ugotavljali izvajanje predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja. Ugotavljali bodo tudi strokovnost, kakovost in varnost dela v SB Celje in Zdravstvenem domu (ZD) Sevnica.

Urad naj bi tako že pozval pristojni poklicni zbornici, da za izvedbo strokovnega nadzora s svetovanjem imenujeta svoje člane v komisijo za izvedbo sistemskega nadzora, ki jo bo nato imenoval urad. O ugotovitvah sistemskega nadzora pa bodo javnost obvestili po končanem postopku. Ob tem bo urad k sočasni izvedbi nadzora nad izpolnjevanje pogodb z obema zavodoma pozval tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa tudi posamezne inšpekcijske organe, naj izvedejo inšpekcijske postopke v skladu s svojimi pristojnostmi.

Dogodek preiskuje tudi na Policijski upravi Celje. Kriminalisti preverjajo vse okoliščine in zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestno delo v službi. Kriminalisti so tako že obiskali ZD Sevnica, prav tako preiskava poteka v SB celje.

Kot je znano do sedaj, je reševalno vozilo ZD Sevnica 7. septembra iz Trubarjevega doma v SB Celje prepeljalo pacienta, katerih identiteta je bila ob prihodu zamenjana. Eden izmed njiju je nato med zdravljenjem umrl, o njegovi smrti so bili obveščeni napačni svojci, ki so pokojnega, misleč da je njihov sorodnik, tudi pokopali. Na incident so se včeraj odzvali vsi pristojni, vključno z ministrstvom za zdravje. Prvo je objektivno odgovornost prevzelo vodstvo SB Celje, ki je v celoti odstopilo. Ministrstvo je sicer sprožilo interne in strokovne nadzore v vseh vpletenih institucijah. Preiskava bo pokazala zakaj točno se je v minulih dneh, ko je v omenjenem primeru očitno prišlo do serije napak v celotni verigi zdravstvene oskrbe, zgodil ta tragičen incident. Podrobneje o zamenjavi identitet dveh pacientov smo pisali tukaj.

foto: ZD Sevnica

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,999 seconds.