Že danes veljajo novi, strožji ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa

12. 11. 2020 19:21

Vlada je po današnji seji na Brdu pri Kranju sprejela nove omejevalne ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Od jutri dalje je tako prepovedano vsakršno zbiranje, razen znotraj istega gospodinjstva in družine.

Kljub temu bodo še naprej delovale vse servisne službe države, pošte in banke, zaprte pa bodo vse nenujne trgovine, sta na današnji novinarski konferenci po seji vlade sporočila minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Ponovno bo, kot v pomladanskem valu epidemije, od ponedeljka dalje ustavljen javni promet. Vlada se je prav tako odločila, da zapre tudi vse tiste dejavnosti, ki so dovoljenje za obratovanje dobile ta teden, na primer zlatarne, kozmetične salone in fotokopirnice. Bodo pa za najbolj nujne primere delovale upravne enote, prav tako bodo še naprej delovali vulkanizerji in dimnikarji.

Šolanje bo še prihodnja dva tedna potekalo na daljavo, v vrtcih bo še naprej na voljo le nujno varstvo. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Novost je tudi to, da bo po napotitvi v karanteno je le-to po novem ob negativnem testu na koronavirus mogoče predčasno prekiniti šele po petih dneh od napotitve v karanteno. Še naprej pa bodo kot do sedaj delovale zdravstvene dejavnosti.

Nič več čez vikend na Hrvaško ter v BiH in Srbijo

Vlada je podaljšala omejitev prehajanja med občinami, z izjemami, kot so veljale do sedaj.

pri prehajanju meja črtala številne izjeme, med drugim ne bo več mogoče preživljanje vikendov na Hrvaškem – oz. prestopanje državne meje za lastnike nepremičnin v sosednji državi brez negativnega testa oz. napotitve v karanteno ob povratku. Družinske člane bo za 72 ur mogoče obiskovati le še znotraj EU, ne pa npr. v BiH ali Srbiji.

Med izjemami tudi poroka

Čeprav so še naprej prepovedani verski obredi in vsakršno zbiranje, pa je vlada med izjeme, ki so po novem mogoče, dodala tudi sklenitev zakonske zveze. Kot je na novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs, bo to mogoče ob soglasju ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Začetek cepljenja morda že prihodnji mesec

Vlada si sicer obeta, da bodo v Sloveniji decembra že prve doze cepiva. Ker cepiva ne bo dovolj za vso populacijo, bo cepljenje predvidoma potekalo po prioritetnih skupinah (starejši, zdravstvni delavci, kronični bolniki …). Slovenija naj bi si po Gantarjevih besedah zagotovila za 60 odstotkov populacije cepiva.

V ponedeljek bo potekal sestanek s proizvajalcem cepiva, na katerem se bodo poskušali dogovoriti za začetek cepljenja v drugi polovici decembra. Vlada ima za cepljenje že pripravljeno posebno strategijo.

Vlada želi v krajšem obdobju s strožjimi ukrepi doseči, da se stanje umiri

Ministra prosita za razumevanje in spoštovanje ukrepov, ki naj bi jih po 14 dneh pričeli nadzorovano sproščati pred prihajajočimi prazniki. Vlada želi v krajšem obdobju s strožjimi ukrepi doseči, da se stanje umiri, je dejal Gantar, ki ga skrbi predvsem visoko število okuženih med zdravstvenimi delavci in veliko število hospitaliziranih.

“Odstotek pozitivnih testov nas skrbi, ker se ne spreminja. Beležimo vsakodnevno naraščanje število hospitaliziranih. Imamo velike težave zaradi povečanega števila okuženih med zdravstvenimi delavci,” je povedal zdravstveni minister.

Po besedah Mateje Logar z infekcijske klinike UKC Ljubljana Slovenija vrha drugega vala epidemije še ni dosegla. Po njenih besedah bo število umrlih zaradi covida-19 predvidoma naraščalo še dva tedna.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 3,185 seconds.