Že ta konec tedna na Starem gradu prvi od dveh vrhuncev Poletja v Celju


Zavod Celeia Celje je na torkovi novinarski konferenci, ki je potekala kar na Mestni plaži ob Savinjskem nabrežju, predstavil dva velika projekta, ki se bosta v Celju odvila ta in prihodnji konec tedna. Prvi je dvodnevna srednjeveška prireditev Dežela Celjska vabi, ki se bo na Starem gradu Celje odvijala v petek in soboto, drugi veliki projekt pa bo Štimung fest Šmartinsko jezero Celje 2012, ki bo leto potekal kar tri dni in sicer od 3o. avgusta do 1. septembra.

Srednjeveška prireditev na Starem gradu Celje se bo torej odvijala v petek, 24. avgusta, od 15.00 do 19.00, prireditveni vrhunec pa bo dosegla v soboto, 25. avgusta, med 13.00 in 22.00 uro. Posebej velja izpostaviti sobotno dogajanje bo med 17.00 in 22.00 uro, ko bodo lahko obiskovalci prvič priče veličastni bitki med Celjani in Frankopani, pripravljajo pa tudi najmogočnejši viteški turnir z mednarodno udeležbo (Slovenci, Čehi, Hrvati, Slovaki …).

Prvič si bodo obiskovalci v Romanskem palaciju tako v petek kot tudi v soboto lahko ogledali razstavo likovnih del članov KUD Svoboda iz Celja, ki so ustvarjali na temo grofje Celjski in ki bodo oba dneva tudi ustvarjali nova likovna dela. Obiskovalci bodo lahko prav tako prvič vstopili v grajsko tiskarno ter obiskali grajsko vinsko klet, ki so jo na Zavodu Celeia Celje ustvarili skupaj z mojstrom Janezom Rozmanom iz Begunj na Gorenjskem, ki že nekaj let uspešno sodeluje tudi z Blejskim gradom.

Petkovo in sobotno prireditev si bodo lahko obiskovalci ogledali za ceno dnevnega vstopa na Stari grad Celje, ki znaša 2 EUR. Za otroke do 6. leta starosti je ogled prireditve brezplačen. Na sobotno prireditev se bodo lahko obiskovalci pripeljali z brezplačnim avtobusom, ki bo vozil iz stare avtobusne postaje (pri železniški postaji Celje) od 12.45 ure dalje, cesta na grad bo v soboto od 10h do 22h namreč zaprta za ves promet, prav tako pa bo v petek in soboto vhod na Stari grad Celje s Pelikanove poti zaprt.

Obiskovalci oblečeni v kostume: vsi tisti obiskovalci, ki bi želeli vstopiti na prireditev oblečeni v srednjeveški kostum, morajo svojo namero predhodno sporočiti organizatorju prireditve, saj je treba pri oblačilih upoštevati stilno obdobje prireditve – gotiko. V kolikor kostumirani obiskovalci ne opravijo predhodne najave prihoda pri organizatorju, nimajo dovoljena za vstop na prireditev. Vsi tisti kostumirani obiskovalci, ki se bodo predhodno prijavili pri organizatorju, si s tem zagotavljajo prost vstop na prireditev. Prijave prihoda s priloženo fotografijo sprejemajo na: [email protected].

V primeru slabega vremena  bo osrednja sobotna prireditev izvedena v petek, 24. avgusta 2012.

Snežana Gabrovec, direktorica mag. Milena Čeko Pungartnik in Jerneja Kolar (od leve proti desni) so predstavile vrhunca dogajanja Poletja v Celju.

Od četrtka, 30. avgusta, do sobote, 1. septembra 2012, se bo ob obali Šmartinskega jezera Celje odvijal že drugi Štimung fest Šmartinsko jezero Celje 2012, glasbeno družabni dogodek z narodno-zabavnimi ansambli in letos prvič s Štimung žurom za mlade. Osnovni namen celotnega dogodka še naprej ostaja predstavitev kakovostnih glasbenikov in glasbenih skupin, ki delujejo na področju narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in tujini, v sinergiji z vrsto zanimivih in dinamičnih spremljevalnih dogodkov, ki bodo potekali oba prireditvena dneva.

Vstop na prireditev je tudi letos brezplačen, prav tako bodo obiskovalcem na voljo brezplačna parkirna mesta in brezplačen avtobusni prevoz do osrednjega prizorišča. V letošnjem letu se prireditev prvič povezuje z Zlato harmoniko Ljubečne, prireditvijo, ki je zelo pomembna za ohranjanje tradicije slovenske narodno-zabavne glasbe in veščin igranja na diatonično harmoniko. Letošnja, 32. Zlata harmonika zapovrstjo, s svojo tradicijo velja za največje in najbolj uveljavljeno tekmovanje izvajalcev na diatonični harmoniki. Zmagovalci letošnje Zlate harmonike se bodo občinstvu predstavili v soboto, 1. septembra 2012.

Pomembna novost letošnje prireditve je tudi Štimung žur za mlade, enodnevni glasbeni dogodek, ki se bo odvijal v četrtek, 30. avgusta 2012 od 21.00. Dogodek je bil ustvarjen z željo, da se prireditvi doda nova dimenzija, ki bo k obisku pritegnila še širši krog publike. Tako se bodo na četrtkovem dogodku predstavila znana in med mlado populacijo priljubljena imena slovenske glasbene scene: 6pack Čukur, Pero Lovšin & Legalo Kriminalo, Elvis Jackson, Rock Partyzani in Radiostorm.

V petek, 31. avgusta bodo od 18.00 naprej zbrane zabavali Ansambel Mikola, Poskočni muzikantje, Ansambel Vižarji, Mladih 5, Ansambel Roka Žlindre, Ansambel Gadi, Ansambel Juhej, Ansambel Štajerskih 7, Mitja kvinet, Ansambel Naveza, Ansambel Novi spomini, Vagabundi, Zreška pomlad. Ta dan bodo posebni gostje iz Avstrije člani ansambla Die Mooskirchner.

V soboto, 1. septembra od 16h, pa bodo za zabavo poskrbeli Družinski ansambel Ferme, Zmagovalci Zlate harmonike Ljubečne 2012, Vera & Originali, Vitezi Celjski, Vesele Štajerke, Eurokvintet, Igor in Zlati zvoki z gosti: Lucienne Lončina, Fantje s Praprotna, Slovenskih 6, Ansambel Obvoz, Ansambel Potep, Ansambel Poet. Posebni gostje iz Hrvaške: Ansambel Zagorski mušketiri, Ansambel Sinovi Zagorja.

Novinarska konferenca je potekala na Mestni plaži Celje.

Vse dni se bodo lahko obiskovalci udeleževali vrste spremljajočih dejavnosti, primernih za vse generacije. Otroci bodo lahko v petek in soboto ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah, na kmečki tržnici se bodo ponujali različni pridelki in polizdelki domačega, slovenskega porekla. Na prizorišču se bodo odvijale družabne igre, primerne za posameznike in skupine. Vse dni so obiskovalci vabljeni k obisku Pravljične piknik vasice Zelen’dol, ki se nahaja ob obrežju Šmartinskega jezera, na vožnjo z Jezersko kraljico, k obisku čolnarne Muzelj in Pušn šanka Pr’Tini ali pa zgolj na sprehod po nabrežju jezera.

V primeru slabega vremena prireditev ODPADE!

Prireditve bomo seveda obiskali tudi mi in o njih obširneje poročali.