Že ta teden začetek obnove Friderikovega stolpa

17. 05. 2018 06:30

Mestna občina Celje bo interventno sanirala zgornji del na Friderikovem stolpu na Starem gradu Celje.

Dela se bodo predvidoma začela že ta teden in bodo končana v dveh mesecih.

Celotna ocena del znaša 189.000 EUR.

Friderikov stolp na Starem gradu Celje je bil celotno obnovljen pred približno desetimi leti. Zaradi letošnje dolge zime se je začelo obzidje krušiti.

Mestna občina Celje bo zato v prihodnjih dneh pristopila k sanaciji obzidja na stolpu, pri čemer gre za dotrajanost uporabljenih predpisanih gradbenih materialov.

Stolp je že stoletja izpostavljen hudim vremenskim vplivom na našem območju, zato ga je potrebno skladno z smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Celje, redno vzdrževati in vsakokratno sanirati morebitno škodo.

Na območju Friderikovega stolpa bo izvajalec že ta teden postavil zaščitne ograje in delovne odre, nato bo saniral kamnito obzidje pri vrhu stolpa v približni izmeri 40 odstotkov celotne površine. Za obnovitvena dela je pridobljeno kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Celje, ki bo vodil tudi konservatorski nadzor nad posegi v kulturni spomenik.

Dela bodo predvidoma končana v dveh mesecih. Na javno naročilo je najugodnejšo ponudbo oddal izvajalec Remont, d.d., in sicer v višini 189.099,69 EUR z DDV. V času sanacije bo dostop na ploščad na Friderikovem stolpu za obiskovalce mogoč le delno.

Z organizatorjem prireditev Zavodom Celeia Celje je usklajen terminski plan izvedbe, prav tako pa bo Turistično informacijski center na Starem gradu Celje obiskovalce sproti obveščal o možnosti dostopa na stolp.

friderikov-stolp-obnova1

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
149 queries in 0,995 seconds.