Zgodovinski arhiv vabi v zaledje Soške fronte (foto, video)

19. 09. 2017 01:01
Razstava V zaledju soške fronte v Zgodovinskem arhivu Celje.
Razstava V zaledju soške fronte v Zgodovinskem arhivu Celje.

Od četrtka dalje si lahko v Zgodovinskem arhivu Celje ogledate arhivsko-muzejsko razstavo V zaledju Soške fronte. Razstava nas sicer popelje skozi znano tematiko, vendar se tega loti iz drugačnega zornega kota.

V zaledju soške fronte je razstava, ki je nastala z veliko mero sodelovanja med slovenskimi institucijami. Razstava je skupni projekt Zgodovinskega arhiva Ljubljana (nosilec projekta), Pokrajinskega arhiva Nova Gorica, Pokrajinskega arhiva Koper, Gornjesavskega muzeja Jesenice in Tolminskega muzeja ob stoletnici soške fronte (1915–1917).

Soška fronta ostaja nezanemarljiv del slovenske zgodovine

Dne 23. maja 1915 je Italija napovedala vojno Avstro-Ogrski, ki se je že skoraj leto dni vojskovala na dveh frontah. Dotedanji zaveznici sta odprli še eno evropsko bojišče – jugozahodno fronto. Njen južni del je kruto posegel v slovensko etnično ozemlje. Ker se je prepletal z reko Sočo, so jo poimenovali »soška fronta«.

Od Bovške kotline do izliva reke Timave v morje se je v dolžini 90 kilometrov na levem bregu smaragdne reke utrdila avstrijska obrambna črta, ki je le pri Tolminu in Gorici s tolminskim oziroma goriškim mostiščem segala na desni breg.

v-zaledju-soske-fronte-21

V spopadih na tej fronti je umrlo tisoče slovenskih vojakov, zaradi česar je tudi danes globoko ukoreninjena v slovensko zgodovino. Kljub temu da je fronta vzela množico življenj, je njen pozitivni vidik za Slovence preprečitev italijanskega prodiranja dalje v notranjost slovenskega ozemlja in zato potencialno manjše razkosanje tega po koncu vojne.

V zaledju soške fronte je razstava, ki vas bo popeljala skozi zgodbe ljudi, izredne dogodke in duh takratnega časa, ki je zaznamoval slovensko zgodovino.  Osvetljuje vlogo zaledja, ki je z bojišč in izpraznjenih primorskih vasi sprejemalo ranjence, begunce in ujetnike ter odločilno pripomoglo tudi pri materialni oskrbi frontnih položajev. Razstava zajema tudi poseben izbor originalnih dokumentov, ki jih hranijo v fondih in zbirkah Zgodovinskega arhiva Celje.

V četrtek smo se udeležili odprtja razstave V zaledju soške fronte, ki si jo lahko ogledate v Zgodovinskem arhivu Celje vse do 30. oktobra 2017. Kaj je ob tej priložnosti povedal direktor Borut Batagelj, preverite v spodnjem videu. Ne spreglejte tudi fotogalerije z odprtja razstave.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
218 queries in 12,936 seconds.