Znani izsledki analiz studencev v Celju

11. 01. 2019 09:19

studenec_skalna_klet_januar_2019Na Mestni občini Celje so lani zaradi skrbi za zdravje občanov naročili analize, s katerimi so preverili kakovost vode v treh studencih na območju Celja.

Gre za studence Gabrovka, Meškov studenec in Skalna klet (Dornov studenec) iz katerih občanke in občani na lastno odgovornost pogosto pijejo vodo, ali pa jo odnašajo domov za kasnejšo uporabo.

Laboratorijske analize so opravili strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. V vsakem studencu so vzeli vzorce v vseh letnih obdobjih. Ugotovili so, da glede fizikalno kemijskih parametrov med studenci ni bilo pomembnih razlik in da so bili vsi odvzeti vzorci skladni s kriteriji Pravilnika o pitni vodi.

Drugače je bilo pri mikrobioloških analizah, ki so pokazale, da je imel studenec Skalna klet najboljšo kakovost pitne vode, studenec Gabrovka pa najslabšo.

  • studenec_skalna_klet_opozorilo_januar_2019Vsi štirje odvzeti vzorci vode iz studenca Skalna klet so bili zdravstveno ustrezni.
  • Med štirimi vzorci iz studenca Gabrovke zdravstveno ustrezen samo eden.
  • Od štirih vzorcev vode iz Meškovega studenca sta bila zdravstveno ustrezna dva.

Ne glede na laboratorijske rezultate je treba upoštevati, da so rezultati analiz odraz trenutnega stanja kakovosti vode. Strokovnjaki opozarjajo, da območje studencev ni zaščiteno in pod nadzorom, da voda ni obdelana s postopki priprave in da se lahko njena kakovost zaradi kmetijske dejavnosti, divjih odlagališč, prometa in drugih vplivov okolice zelo hitro spremeni. Na kakovost vode lahko vplivajo tudi obilne padavine, taljenje snega in druge neugodne vremenske razmere. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano svetujejo, naj se voda iz studencev pred pitje preventivno prekuha. To še posebej velja za vodo iz studenca Gabrovka, v kateri so našli fekalne bakterije, oziroma za vse studence po obilnejših padavinah.

Preberite podrobno poročilo o monitoringu pitne vode iz studencev Skalna klet, Gabrovka in Meškovega studenca (klik!)

 

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 0,845 seconds.