Znanih nekaj načrtov o razvoju ponudbe Šmartinskega jezera

30. 11. 2018 12:12

Okoli idej za razvoj Šmartinskega jezera je bilo v nedavni lokalni predvolilni kampanji precej govora. Sedaj je nekaj načrtov posredovala Mestna občina Celje, ki na in ob skoraj pet desetletij stari akumulaciji načrtuje več projektov, s katerimi želijo umestiti “Šmarjaka” na zemljevid adrenalinskih doživetij.

Šmartinsko jezero, ki je nastalo leta 1970, je poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode postalo priljubljena rekreacijska, športna in turistična točka. Urejene pešpoti do in okoli dela Šmartinskega jezera ponujajo odlične pogoje za rekreativne športnike in sprehajalce.

S svojimi 113 hektarji vodne površine in razgibano obalo ponuja prenekatere neizkoriščene priložnosti.

MOC je lani v bližini Brkatega soma zgradila javne sanitarije, letos pa so v neposredni bližini postavili skladiščni objekt za športne rekvizite. V naslednjih letih je predvidena tudi izgradnja objekta z garderobami in tuši, ki bo prišla prav vsem, ki se na tem območju udeležujejo športno-rekreativnih prireditev.

MOC je novembra letos z g. Stepišnikom, družbo Pravi Gušt, d.o.o., in Društvom vodnih in obvodnih športov Sailor Club Celje sprejela dogovor, na podlagi katerega bo mogoče trenutno stanje urediti. Zaključili se bodo vsi sodni postopki, hkrati pa bodo v last MOC prešli objekt in obe plovili v pristanu Šmartinskega jezera. Načrte glede obstoječih plovil usmerjajo odločbe Pomorske inšpekcije, Inšpektorata za plovbo po celinskih vodah, na podlagi katerih plovba in uporaba teh plovil zaradi trenutne tehnične neustreznosti ni dovoljena. Kot lastnik bodo po detajlnem pregledu in po ovrednotenju stroškov v naslednjem letu sprejeli odločitev o obeh plovilih.

smartinsko_skakalnice_november_2018V interesu MOC je, da se prostor ob Šmartinskem jezeru celovito uredi in obiskovalcem ponudi bogate športne in turistične storitve. Območje ponuja velik potencial za razvoj adrenalinskega turizma. Kot je že znano, bodo postavili dve skakalnici za akrobatske skoke v vodo, ki bosta namenjeni treningom ter državnim in meddržavnim tekmovanjem. Glede na to, da podobnih skakalnic v Sloveniji ni in da morajo člani športnih klubov letne treninge opravljati v tujini, so prepričani, da bo projekt zaživel in da bo privabljal tako športnike kot tudi domače in tuje obiskovalce.

smartinsko_skakalnice_november_2018_2Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je za projekt odobrila 103.477 EUR, celotna vrednost pa je nekaj več kot 150.000 EUR. Skakalnica, ki je bila predvidena za obnovo, je v slabem tehničnem stanju, zato jo je izvajalec porušil in bo postavil dve novi. Dela se bodo zaključila zgodaj poleti naslednje leto. Razpis za upravljalca skakalnic bo objavljen, ko bo investicija zaključena.

V naslednjem letu se načrtuje tudi postavitev »wake« vlečnice za smučanje na vodi, ki bo obratovala v poletnih in zgodnje jesenskih mesecih. Območje okoli pristana je v fazi projektiranja, predvideva se umestitev pomolov za izplutje kajakov, kanujev, supov ter pomola, ki bo v bodoče omogočal privez manjšim turističnim plovilom na elektro pogon.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
189 queries in 1,056 seconds.