Znova čez 4000 okužb, intenzivna covid nega se bliža zapolnitvi kapacitet. Začetek samotestiranja učencev v šolah brez večjih zapletov


Danes so se po slovenskih srednjih in osnovnih šolah začela izvajati samotestiranja vseh učencev in dijakov, ki so šoli predložili soglasje za izvajanje samotestiranja v prostorih šole. Za tiste otroke, katerih starši soglasja za samotestiranje niso dali, se šolanje nadaljuje na daljavo.

Po doslej znanih informacijah je bil začetek izvajanja omenjenega ukrepa v šolah miren in brez zapletov. Samotestira se večina učencev in dijakov, zgolj peščica staršev pa naj bi prišla pred nekatere šole izraziti nestrinjanje. Med takšnimi šolami je bila tudi OŠ Lava, kjer naj bi se zgolj 3 % staršev odločilo, da se bodo njihovi otroci šolali od doma. Kot je za portal MMC povedala ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko, je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo tako na razredni kot na predmetni stopnji k čemur je po njenem mnenju prispevala dobra priprava, večina staršev pa je ravnala izjemno odgovorno. “V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili približno trije odstotki staršev,” je dejala. Povedala je tudi, da je pred šolo nestrinjanje s samotestiranjem prišlo sicer izraziti okoli deset staršev, a so bili tudi na to pripravljeni ter zadevo uredili po protokolu.

Na Celje.info sicer pripravljamo obsežnejšo reportažo o današnjem začetku samotestiranja na celjskih osnovnih in srednjih šolah.

V rizični starostni skupini nad 65 let število okužb že doseglo vrh

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) v najnovejši analizi epidemiološkega stanja v Sloveniji ugotavljajo, da epidemija predvidoma še vedno narašča, vendar je negotovost ocene velika zaradi spremenjenega režima testiranja v zadnjem obdobju. V rizični starostni skupini nad 65 let je število okužb predvidoma že doseglo vrh četrtega vala in upada. Dodajajo, da se zmanjšuje delež potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, kar bi lahko bila posledica cepljenja in prekuževanja ter uporabe zdravila Regeneron.

Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen konec novembra. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300. Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija začela upadati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,05. Pkriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi.

Ocenjujejo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno slaba petina prebivalstva, dovzetnih pa približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 12 tisoč prvih odmerkov* na teden oz. 0,6 % prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 69 tisoč okuženih** na teden oz. 3,3 % prebivalstva na teden. Celotna analiza je na voljo tukaj.

V intenzivnih covid enotah že 236 obolelih za covidom-19

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 64.388 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 4.276 okužb, kar je 4,6 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 4.483 oseb.

Opravljenih je bilo rekordnih 54.342 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 10.046 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 4.276 okužb z deležem pozitivnih izvidov 42,6 %.

Hospitaliziranih je 1.095 covidnih bolnikov oz. 21 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno (glede na podatke Covid-19 Sledilnika) 245 potrebuje intenzivno covid nego oz. 16 več kot dan prej. Glede na najaktualnejše vladne podatke pa je intenzivno covid nego potrebuje že 251 bolnikov s težjim potekom covida-19. To pomeni, da smo že zelo blizu zapolnitvi maksimalnih kapacitet intenzivne covid nege, to je 288 intenzivnih covid postelj. V bolnišnice je bilo sprejetih 126 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 88 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 20 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 26 let. Včeraj je umrlo 17 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.975 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 3.255 okuženih oseb (včeraj 3.284). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 2.193 (včeraj 2.154).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 46.243 (včeraj 45.434).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 507 okužb (prejšnji teden 619). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 98, sledijo Velenje 70, Rogaška Slatina 44, Slovenske Konjice 35, Šentjur 31, Žalec 30, Šoštanj 21, Vojnik 21, Zreče 21, Šmarje pri Jelšah 15, Šmartno ob Paki 14, Prebold 13, Laško 11, Braslovče 10, Kozje 10, Podčetrtek 10, Polzela 10, Mozirje 9, Dobrna 6, Štore 5, Nazarje 4, Rečica ob Savinji 4, Rogatec 3, Vitanje 3, Gornji Grad 2, Luče 2, Vransko 2, Dobje 1, Ljubno 1, Tabor 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 369,7 (včeraj 385,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 134 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 126). 30 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 21 covidnih bolnikov, odpustili so 8 prebolevnikov, v SB Celje je umrlo 5 bolnikov s covidom-19. Največ covidnih bolnikov doslej so imeli v SB Celje hospitaliziranih 28. novembra lani, ko je pomoč potrebovalo 161 obolelih za covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.212.523 oseb. To je 57 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 68 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.133.262 oz. 54 % vseh prebivalcev (64 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.