Župan Bojan Šrot na zaključnem srečanju mest o mladih in za mlade

04. 10. 2013 08:24

Župan Mestne občine Celje Boštjan Šrot je na zaključni konferenci projekta Celjskega mladinskega centra ACT LOCAL – ACTIVE CITIZENSHIP IN A DIALOGUE WITH YOUTH v Knežjem dvorcu spregovoril o mladih in za mlade. Projekt sta vodila Sonja Majcen in Tadej Lebič.

V okviru projekta ACT LOCAL – ACTIVE CITIZENSHIP IN A DIALOGUE WITH YOUTH je Celjski mladinski center v konzorciju partnerjev izvedel zaključno konferenco kot povzetek dela predhodnih projektnih srečanj v Celju. Na konferenci so mladi predstavili projektne ideje odločevalcem z željo po predstavitvi možnosti za njihovo implementacijo.

»Ob mednarodnem dnevu mladih avgusta letos so številne organizacije opozorile na dva temeljna problema, s katerimi se danes srečujete mladi: brezposelnost in preseljevanje v tujino. Lani se je iz Slovenije izselilo skoraj 1600 mladih, leto prej približno polovica manj. Od leta 2008 dalje se zaradi gospodarske in finančne krize brezposelnost med mladimi povečuje, medtem, ko se je do leta 2007 zniževala. Kaj lahko storimo? Kje smo? Mladi ste najboljša investicija v prihodnost in še toliko bolj, ker se tega, kar imate, kljub nezavidljivim gospodarskim razmeram, zavedate. In to ni samoumevno. Vaša aktivna skupna participacija, govorim seveda o aktivnosti vseh 6-ih mest, tvorijo mednarodna povezovanja, plod katerih so ugotovitve o obstoju sorodnih, če ne celo enakih, problematik mladih. Izpostavljate problem prve zaposlitve, problem zagotavljanja pogojev za doseganje lastne avtonomije, problematiko vzpostavljanja prostorov za aktivno udejstvovanje mladih in hkrati s projektom iščete rešitve ter si izmenjujete učinkovite prakse mladinskih politik. In temu je bil namenjen tudi ves trud, ki ste ga in ga še vlagate v vaše šolanje, da ste torej ne samo sposobni opredeljevati in problematizirati družbene situacije oz. stanje, ampak da ste sposobni pokazati tudi na rešitve. Najboljše rešitve niso nujno najdražje rešitve,« je o mladih in za mlade povedal župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Mladi iz mesta Singen in Burgos so predstavili ideje po vključitvi mladih v procese odločanja in po vključevanju mladih v mladinske strukture. Mladi iz mesta Veszprem in Serrenti so predstavili ideje o možnostih, kako na inovativen način informirati mlade o priložnostih, kako mladim ponuditi vsebine, ki bi omogočale, da pridobivajo neformalne kompetence in nova znanja. Mladi iz mesta Doboj so predstavili dve konkretni ideji o vzpostavitvi zunanje telovadnice in igrišča za otroke, mladi iz Celja pa so predstavili projekt vzpostavljanja mladinske politike na lokalnem nivoju in projekt vključevanja mladih v različna dela v celjskem mestnem parku z namenom zmanjšati uporabe alkohola in prepovedanih substanc med mladimi.

Zaključne konference se je poleg župana udeležila tudi vodja kabineta župana mag. Barbara Bošnjak, prisotne pa je poleg župana nagovoril tudi direktor Celjskega mladinskega centra Primož Brvar.

Besedilo in fotografije: Mestna občina Celje

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
185 queries in 1,319 seconds.