Župan MOC Bojan Šrot in britanski veleposlanik Andrew Page v centru Celja odprla razstavo London 2012: Bodi del dogajanja (video)


Minuli torek sta na stičišču Stanetove in Prešernove ulice v Celju Mestna občina Celje in Veleposlaništvo Velike Britanije in Severne Irske odprli fotografsko razstavo na prostem London 2012: Bodi del dogajanja. S tem dejanjem so obeležili 200 dni do pričetka poletnih olimpijskih iger 2012 v Londonu.

Glavna akterja odprtja fotografske razstave sta bila seveda župan MOC Bojan Šrot in britanski veleposlanik Andrew Page. Ob otvoritvi sta oba poudarila pomen olimpijskih iger, ki so v prvi vrsti športni dogodek, organiziran v poletni in zimski različici. Na enem mestu se takrat zberejo najboljši športniki vsega sveta in se potegujejo za najvišja športna odličja – olimpijske medalje. Organizirane so na vsake štiri oziroma na dve leti, ko se izmenjujejo poletne in zimske olimpijske igre. Prve igre moderne dobe so bile organizirane leta 1896 v Atenah in z izjemo obdobja med prvo in drugo svetovno vojno od takrat naprej potekajo nemoteno.

Razstavo sta uradno odprla celjski župan Bojan Šrot in britanski veleposlanik Andrew Page.

Poletne olimpijske igre 2012 bodo potekale v Londonu, šlo bo že za 30. olimpijado moderne dobe in sicer od 27. julija pa vse do 12. avgusta 2012. Seveda ne smemo pozabiti na Paraolimpijske igre London 2012, ki se bodo pričele s slovesnostjo 29. avgusta, končale pa 9. septembra 2012.

Poleg Londona, ki bo olimpijske igre gostil že tretjič, prvič jih je leta 1908, drugič pa 1948, so se za organizacijo iger potegovala še mesta Istanbul, Havana, Lepizig, Madrid, Moskva, New York, Pariz in Rio de Janeiro. Vsa športna prizorišča v Londonu so že skoraj zagrajena, položiti morajo še inštalacijske kable, namestiti sanitarije, urediti številne piknik klopi (bilo naj bi jih okoli 1000) in urediti samo okolico.

Odprtja razstave se je udeležil tudi pooblaščenec župana MOC Janko Požežnik, po odprtju smo se sprehodili do bližnjega hotela Evropa.

Ob otvoritvi fotografske razstave v centru Celja je župan MOC Bojan Šrot dejal, da bodo olimpijske igre letos zagotovo največji svetovni dogodek, ki bo deležen velike pozornosti ne samo ljubiteljev športa in športnikov, ampak tudi politikov, gospodarstvenikov in drugih. Z aktualno fotografsko razstavo v centru Celja pa spreminjajo podobo starega celjskega mestnega jedra, ki ga letos čaka prenova.

Andrew Page, britanski veleposlanik, je dejal, da fotografska razstava pripoveduje zgodbo o gostitelju iger, mestu London, prvem olimpijskem mestu, ki je načelo trajnosti vključilo že v začetek projekta. Posebej je poudaril, da so organizatorji iger pri ustvarjanju olimpijskega parka postavili povsem nove standarde na področju arhitekturnega načrtovanja, varovanja okolja, trajnih pozitivnih sprememb skupnosti in miselnosti ljudi.

Razstavo sta si župan MOC in britanski veleposlanik z zanimanjem ogledala.

Po odprtju razstave smo si ogledali 10-minutni dokumentarni film z naslovom Game Changer, ki skozi oči ljudi prikazuje priprave Velike Britanije na dogodek leta 2012. Premierno je bil prikazan hkrati v Celju in v Londonu. V dokumentarcu gre za preplet zgodb številnih posameznikov, športnikov, podjetij in glasbenikov, ki bodo vsak po svojih močeh prispevali k celostni podobi olimpijskih iger 2012. Film je sicer posnet v petih jezikih (poleg angleščine še v arabščini, mandarinščini, japonščini in španščini).

Razstavo “London 2012: Bodi del dogajanja” bo v centru Celja na ogled do konca januarja.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, kjer smo posneli nagovora župana MOC Bojana Šrota in britanskega veleposlanika Andrewa Pagea. Slednji je pred ogledom dokumentarnega filma pozdravil vse prisotne in podal nekaj glavnih poudarkov v zvezi z dokumentarcem.

v/t/f: Egon Horvat