Odvetnik Bojan Šrot postal lastnik dela spomeniško zaščitene stavbe na Glavnem trgu

22. 05. 2019 20:24

dav

Poslovne prostore v središču Celja, kjer je 50 let domovala turistična agencija Kompas, naj bi kupil Bojan Šrot, a ne kot “celjski župan”, temveč kot “odvetnik”.

Kompas Celje je prostore prodajal za 400 tisoč evrov, po neuradnih informacijah pa naj bi župan Šrot za njih odštel dobrih 300 tisoč evrov.

Iz kabineta župana so nakup potrdili. Mestna občina Celje pa zavrača očitke glede domnevnega neuveljavljanja predkupne pravice, saj te za pritlične prostore v stavbi sploh ni imela

davPo 50 letih se je v začetku letošnjega leta iz starega mestnega jedra na Glavnem trgu 1 v Celju umaknila turistična agencija Kompas. Razlog za umik je bi bil predvsem ta, da se je glavnina njihovih poslov v zadnjih letih preselila na splet.

Istočasno z umikom je celjska izpostava agencije začela tudi iskati kupca njihovih poslovnih prostorov. Ta se je pojavil zelo hitro, kar glede na vrhunsko lokacijo niti ni presenetljivo. Bolj pa so nekatere presenetile neuradne informacije o tem, kdo naj bi kupec prostorov bil. Po poročanju spletnega Dela naj bi namreč nepremičnino kupil kar sam celjski župan Bojan Šrot.

Ker je šlo za nepotrjene informacije, smo se na Celje.info za pojasnila glede nakupa 275 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v pritličju in prvem nadstropju te spomeniško zaščitene stavbe, ki jih je Kompas Celje javno prodajal za okoli 400 tisoč evrov, obrnili na kabinet župana Bojana Šrota.

Od tam so nam potrdili, da je poslovne prostore res kupil odvetnik Bojan Šrot. Na vprašanje koliko je za nepremičnino odštel ter kakšne načrte ima s kupljenimi prostori, pa so nam odgovorili, da s podatkom o vrednosti pravnega posla ne razpolagajo ter da se morajo poslovni prostori tudi naprej uporabljati v skladu z njihovim namenom.

Glede očitkov, da naj bi se Mestna občina Celje v nasprotju s strategijo kupovanja poslovnih prostorov na območju starega mestnega jedra, odrekla predkupni pravici za nakup teh prostorov, pa so z občine odgovorili, da je na predmetni stavbi vzpostavljena etažna lastnina, zato Mestna občina Celje za ulični poslovni prostor, ki se nahaja v pritličju, skladno z določili Zakona o urejanju prostora, kakor tudi določili Stvarnopravnega zakonika, ni predkupna upravičenka. Za solastninski delež na poslovnem prostoru, ki se nahajajo v 1. nadstropju stavbe, pa Mestna občina Celje kot predkupna upravičenka na podlagi določil Stvarnopravnega zakonika skladno s strategijo nakupa poslovnih prostorov v starem mestnem jedru predkupne pravice ni uveljavljala.

Spletno Delo sicer navaja, da naj bi župan Šrot za prostore na enem glavnih celjskih uličnih križišč odštel dobrih 300.000 evrov.

Stavba na Glavnem trgu 1 je zaščitena kot spomenik lokalnega pomena. Gre za meščansko hišo, v kateri je bila nekoč lekarna, zadnjega pol stoletja pa turistična agencija. Dvonadstropno poslopje ima štiri trakte v renesančnem slogu s poslikanimi dvoriščnimi arkadami. V notranjosti so stopnišče s kovanimi mrežami iz zgodnjega 17. stoletja in oboki. Stavba je bila prvič omenjena leta 1578. Danes ima obnovljeno neobaročno fasado iz leta 1891, kot spomenik lokalnega pomena pa je bila določena leta 1986. (Delo)

B.S., foto: T.O.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 9,977 seconds.