ZZZS izgubil tožbo zoper Splošno bolnišnico Celje

18. 10. 2018 10:47

rp_bolnisnica-celje2.jpgVrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za revizijo postopka v primeru tožbe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zoper Splošno bolnišnico Celje (SBC).

Splošni bolnišnici Celje tako ni potrebno plačati zahtevanih 162 tisoč evrov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je leta 2015 vložil tožbo zoper Splošno bolnišnico Celje v višini 162.000 evrov. Celjska bolnišnica naj bi namreč bolnikom neupravičeno zaračunavala doplačila za dražje robotske operacije. V času, ko ZZZS višje cene ni priznal, so namreč v bolnišnici nekaterim bolnikom vseeno omogočili operacijo, a z doplačilom.

ZZZS, ki je pacientom, ki so doplačali za operacijo, denar vrnilo, je celjsko bolnišnico najprej tožil za vsakega pacienta posebej. Ker je ZZZS posamične tožbe izgubil, je vložil še skupno tožbo v višini 162 tisoč evrov (doplačila pacientov + pogodbena kazen 1200 € za vsako posamezno operacijo), a je tudi ta tožba padla na obeh stopnjah. Celjski bolnišnici namreč niso mogli dokazati pridobitništva, je pa sodišče vseeno menilo, da bolnišnica do dodatnega zaračunavanja ni bila upravičena. Vendar slednje ni bilo predmet spora, piše Večer.

ZZZS je na koncu na vrhovno sodišče vložil še zahtevo za revizijo, zaradi po njihovem mnenju zmotne uporabe materialnega prava, vendar je vrhovno sodišče zahtevo zavrnilo in zadevo po dveh letih dokončno zaprlo. Splošni bolnišnici Celje tako ni potrebno plačati 162 tisoč evrov, največja slovenska zavarovalnica (ZZZS) pa mora, poleg tega da je izgubila tožbo, še plačati nekaj čez tisoč evrov stroškov revizijskega postopka.

 

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,207 seconds.