18. sejem Energetika in 17. sejem Terotech-Vzdrževanje v Celju 2016


2016041408464442906Vse od torka, 12. aprila, se na celjskem sejmišču odvijata mednarodna strokovna sejma Energetika in Terotech-Vzdrževanje, ki sicer potekata vsako drugo leto. Letos se predstavljajo najbolj pomembne blagovne znamke energetike in industrijskega vzdrževanja, skupno več kot 540 najboljših blagovnih znamk iz 29 držav. Štiridnevno sejemsko dogajanje so in še bodo zaznamovale novosti, koristne informacije in predvsem znanje. Dogajanje na razstavnih prostorih bodo tudi letos pomembno sooblikovale aktualne strokovne razprave.

Celje knežje in sejemsko mesto
Na 18. sejmu Energetika in 17. sejmu Terotech-Vzdrževanje, ki bosta potekala vse do petka, 15. aprila, je na ogled več kot 540 najboljših blagovnih znamk iz 29 držav. Tudi tokrat so v ospredju novosti in zadnji razvojni dosežki razstavljavcev, v strokovnem spremljajočem programu pa opozarjajo na aktualne vsebine naše prihodnosti.

2016041308313146357

 

Taki dogodki tudi po prepričanju župana Mestne občine Celje Bojana Šrota pozitivno vplivajo na lokalno in regijsko gospodarstvo. Župan je v svojem otvoritvenem nagovoru med drugim še poudaril, da je Celje enako kot na svoj knežji status ponosno, da je tudi sejemsko mesto.

Sejem obiskal tudi državni sekretar mag. Klemen Potisek
Med razstavljavci 18. sejma Energetika in 17. sejma Terotech-Vzdrževanje pa se je sprehodil tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo mag. Klemen Potisek, ki je ob tem izjavil, da pozitiven pristop razstavljavcev napoveduje številne razloge za optimizem.

2016041308313562871

Potisek je komentiral tudi stavko v energetiki, ob čemer je povedal, da se elektroenergetika sooča z zahtevno situacijo, ki je posledica nizkih tržnih cen električne energije in odsotnosti pravih odločitev v preteklosti. »Dialog med sindikati, Energetsko zbornico Slovenije in ministrstvom za infrastrukturo ves čas poteka v okviru ekonomsko-socialnega odbora za energetiko. Približno vsake dva meseca se sestanemo, zadnje srečanje smo imeli prejšnji četrtek na pobudo ministrstva. Ocenjujem, da sindikati opozarjajo na prave stvari, vendar menimo, da trenutna stavka ni konstruktiven način reševanja odprtih zadev,« je še dejal Potisek.

Tudi letos podelili sejemska priznanja
Organizator sejmov Energetika in Terotech-Vzdrževanje, družba Celjski sejem, je na uradni otvoritvi sejmov tradicionalno podelila sejemska priznanja. Prijavljene izdelke in storitve razstavljavcev sta ocenili dve strokovni komisiji, ki sta podelili zlato, srebrno in bronasto priznanje za vsak sejem posebej. Zlati sejemski priznanji sta prejeli podjetji Seltron d.o.o. na 18. sejmu Energetika in Lotrič Meroslovje d.o.o. na 17. sejmu Terotech-Vzdrževanje.

2016041308314861809

V ospredju učinkovitost
V letošnjem razstavnem programu sejma Energetika si je mogoče ogledati celovito ponudbo za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje (toplotne črpalke, klimatske naprave, prezračevalne naprave, cevni sistemi, kogeneracije, toplovodni kotli na biomaso, kotli na pelete, kotli na sekance, kotli na trda goriva …). Predstavljene so inovativne energetske rešitve – hibridne rešitve.

Sejem Terotech-Vzdrževanje pa prinaša celovito ponudbo za učinkovito industrijsko vzdrževanje. Predstavljajo se ponudniki s področja hidravlike, pnevmatike, fluidike, ventilov in gibljivih cevi.

2016041308314353071

Letošnji sejem v znamenju strokovnih posvetov, predavanj in okroglih miz
Sejemsko dogajanje so tudi tokrat sooblikovala vrsta aktualnih strokovnih posvetov, predavanj in okroglih miz, ki jih Celjski sejem pripravlja z različnimi partnerji. Že prvi sejemski dan so na sejmišču razpravljali o priložnostih in pasteh energetske sanacije javnih stavb, s poudarkom na energetskem pogodbeništvu in izzivih, ki jih to prinaša za lokalne skupnosti.

Drugi sejemski dan, v sredo, 13. 4.. pa so se na sejmišču na državnem tekmovanju pomerili mladi – dijaki srednjih poklicnih šol za poklic instalater strojnih instalacij. Sodelovalo je kar osem ekip iz celotne Slovenije, njihove izdelke pa si bo mogoče ogledali v sejemski dvorani K. Na sejmišču pa se je v sredo odvil tudi posvet E-mobilnost.

2016041408465724232

Tretji sejemski dan, četrtek, 14. 4., pa je minil v znamenju vzdrževanja. Učinkovito industrijsko vzdrževanje ima eno najpomembnejših vlog pri ustvarjanju konkurenčnih prednosti podjetij na področju stroškov, storitev, kakovosti in pravočasnih dobav. Potekala je še razprava o pametnih omrežjih, ki niso le ključna za naš elektroenergetski sistem, ampak zahtevajo tudi pameten pristop.

Vabljeni še na zadnji sejemski dan
Zadnji sejemski dan, v petek, 15. 4. , pa bo na sejmišču med drugim tudi okrogla miza o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Organizatorji pričakujejo, da bo, poleg predstavitve novosti, ki jih prinaša uvedba samooskrbe z električno energijo iz OVE, od sodelujočih mogoče izvedeti tudi kaj o načrtih države o ponovnem spodbujanju OVE v prihodnje, saj je Slovenija na tem področju v zadnjih treh letih popolnoma zaspala.

Vir in foto: Celjski sejem