48. MOS – Celjski sejem zaprl vrata

14. 09. 2015 17:16

sejem_mosSinoči je vrata zaprl že 48. Mednarodni obrtni sejem, katerega organizator, družba Celjski sejem d.d., ocenjuje še enkrat več kot uspešnega. V šestih sejemskih dneh so na sejmišču našteli več obiskovalcev kot na predhodnem sejmu.

Ponudbo (več kot 1500 razstavljavcev iz 38 držav) si naj bi ogledalo 122.082 obiskovalcev, približno odstotek več kot leto prej. Po ocenah več kot 81% obiskovalcev si je 48. MOS prislužil najvišji oceni na 5-stopenjski lestvici (odlično 5 je sejmu namenila četrtina obiskovalcev), slednjim pa se pridružuje kar 82 % razstavljavcev, ki so svoj nastop na sejmu ocenilo za uspešen oz. celo zelo uspešen.

Seveda pa je po informacijah organizatorjev tudi letošnje sejemsko dogajanje močno odmevalo. Pomemben del so prispevali tudi slovenski razstavljavci, 48. MOS je tudi letos omogočil inovativnim slovenskim podjetnikom, da se predstavijo z vrhunskimi dosežki. Zadovoljstvo so že na otvoritvi pokazali predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, pa tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v času MOS veliko aktivnosti svojega ministrstva prestavil na MOS in s svojimi sodelavci aktivno sodeloval v aktualnih sejemskih razpravah. Minister je v času sejma večkrat opozoril, da dobri rezultati ne smejo uspavati, da bi opustili prepotrebne strukturne reforme, s katerimi bodo povečali možnosti slovenskega gospodarstva

Da se slovenskemu gospodarstvu obetajo boljši časi, je na letošnjem MOS pokazalo tako največ visoko tehnoloških inovacij, ki so zanimive za gospodarstvo in industrijo in jih je na MOSu predstavil Odbor za znanost in tehnologijo OZS v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom v Ljubljani in drugimi partnerji.

Na 48. MOS so bila podeljena še sejemska priznanja za najbolj kakovostne in inovativne izdelke ter storitve oz. celovite sejemske predstavitve razstavljavcev. Komisija Celjskega sejma je podelila dve zlati, po tri srebrna in bronasta priznanja ter posebno priznanje. OZS je podelila dva srebrna in en bronasti ceh ter pet priznanj, komisija MOC je skupno izbrala štiri nagrajence. Trije med njimi so bili prav letošnji MOSovi podjetni talenti.

Je pa tudi letošnji MOS minil v znamenju največjega mednarodnega poslovnega srečanja obrtnikov in podjetnikov iz Slovenije, držav EU in JV Evrope v regiji, ki ga je organizirala OZS. Udeležilo se ge je več kot 180 predstavnikov podjetij iz 11 držav. Med udeleženci iz tujine so prevladovali podjetniki iz Kitajske, ki so poslovne priložnosti v regiji Srednje in Vzhodne Evrope iskali tudi na poslovnem srečanju v okviru največje skupinske predstavitve Kitajske v regiji – Premium Brands China, ki jo je bilo mogoče obiskati prve štiri sejemske dneve.

V ospredju  tradicionalnega srečanja slovenskih občina na MOS je bila energetika, kot velik potencial za gospodarski razvoj in nova delovna mesta pa ima tudi slovenska lesna industrija. Na okrogli mizi o tej temi sta sodelovala oba pristojna ministra – za gospodarstvo Počivalšek in za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan – so prišli do sklepa, da se gozdno-lesna veriga najpogosteje žal prekine že na prvem koraku, na žagah.

 

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 0,703 seconds.