Avstrijska družba in Joc Pečečnik se potegujeta za nakup deleža v Cinkarni Celje


Avstrijska kemična družba naj bi se resno zanimala za nakup deleža Cinkarne Celje, ki je trenutno v lasti DUTB. V pogajanja za nakup naj bi bil povabljen tudi Joc Pečečnik. Avstrijci naj bi sicer lastniški interes nad to celjsko družbo izkazali že pred dobrim letom.

Cinkarna Celje je pred dnevi predstavila svoje četrtletne rezultate ter investicije v smeri energetske samooskrbe, o čemer smo pisali tukaj.

Po poročanju Financ naj bi bila avstrijska kemična družba Treibacher povabljena v neposredna pogajanja za nakup deleža Cinkarne Celje, ki je zdaj v lasti DUTB. Poleg Avstrijcev naj bi bil v pogajanja povabljen tudi Joc Pečečnik, ki je prav tako pokazal interes za nakup. Avstrijci naj bi se po pisanju Financ za nakup Cinkarne zanimali že dvakrat, kar pa v preteklosti niso želeli potrditi. Tokrat so interes za nakup deleža v celjski družbi potrdili. Avstrijska družba je oddala nezavezujočo ponudbo za 12,83-odstotni delež (13,35 odstotka glasovalnih pravic), ki so sedaj v lasti DUTB.

Kot so dejali za Finance Cinkarno opazujejo že od leta 2014, prav tako pa so že opravili skrbne preglede njenega poslovanja. “Družba in vodstvo sta odlična, smo pa takrat zaznali okoljska tveganja, ki jih ima družba zaradi sanacije starih odlagališč: ker nismo znali oceniti učinka tega tveganja, smo se takrat umaknili,” so za omenjeni časnik dejali v avstrijski družbi. Obenem so dejali, da jih nakup celotne družbe ne zanima, saj da je večinsko slovensko lastništvo dobro za družbo. Za nakup se zanimajo, zaradi kompatibilnosti proizvodnje obeh družb ter predvidevanj, da bo Cinkarna Celje dolgoročno pomemben akter v industriji titanovega dioksida.

Interes za nakup deleža v Cinkarni je izkazal tudi Joc Pečečnik, ki poudarja, da ga zanima dolgoročno lastništvo. Meni tudi, da ne bi bilo prav, če bi v Sloveniji vsa preostala nekdanja državna podjetja, ki so v dobrem stanju, prodali tujcem. Pečečnik želi kupiti ta delež Cinkarne Celje in ga v prihodnosti še povečati. “Cinkarno smo pregledali: ima odlično vodstvo in zadnja leta zavidljive rezultate. Potrebuje nekaj infrastrukutrnih vlaganj in morda dodaten zalogovnik plina, glede na situacijo z dobavami,” pa je za Finance povedal Pečečnik.