Bo Cinkarna Celje dobila nadzornika z izkušnjami iz nekaterih največjih podjetij?


Na skupščini Cinkarne Celje, ki bo 19. junija, bodo delničarji odločali tudi o predlogu drugega največjega lastnika, Modre zavarovalnice, ki je v nadzorni svet predlagala Tomaža Berločnika namesto Davida Kastelica.

Berločnik je bil doslej med drugim direktor družbe Donit Tesnit, najbolj znan pa je bil kot predsednik uprave Istrabenza in Petrola. Kot nadzornik ima izkušnje iz Elana, Droge Kolinske, Slovenskih železnic, Telekoma Slovenije in Geoplina.

Trenutno kot partner deluje v družbi Alfi Renewables, ki ima v lasti sklad  Alfi Green, ki se ukvarja z vlaganjem v t.i. obnovljive vire v jugovzhodni Evropi. Pred kratkim so v Srbiji zagnali park vetrnih elektrarn, kjer so skupaj s koncernom Miodraga Kostića MK Group vložili vsak po 82,5 milijona evrov.

Modra zavarovalnica je sicer v lasti državne Kapitalske družbe in ima v Cinkarni Celje 22-odstotni delež. Največji je v lasti Slovenskega državnega holdinga, in sicer 24,4 %.

Skupščina bo odločala tudi o predlogu vodstva podjetja, da od 38,37 milijona evrov bilančnega dobička za dividende namenijo 7,03 milijona evrov, kar pomeni 90 centov bruto na delnico. Na februarski izredni skupščini so februarja razdelili 3,20 evra dividende na delnico, v tem primeru pa je šlo za bilančni dobiček, ki ga prej niso razdelili, da bi lahko obdržali državno pomoč za omilitev energetske krize.