Bodo carine popravile poslovno leto Cinkarne Celje?


Nekoliko pesimistična napoved predsednika uprave Cinkarne Celje za poslovno leto 2024 bo kot kaže dobila pomemben poslovni pospešek. Evropska komisija je namreč objavila predlog za uvedbo carin na na kitajske proizvajalce titanovega dioksida (TIO2), kar je odlična novica za celjskega proizvajalca tega produkta.

Posledično je delnica Cinkarne poskočila za skoraj pet odstotkov in je pri 23,4 evra za lot, kar je najvišji tečaj po februarju, poročajo Finance. Prvi “dobičkar” skoka vrednosti delnic pa je ravno predsednik uprave Aleš Skok, ki jih je dokupoval, preden je informacija o carinah prišla v javnost.  

V letnem poročilu Cinkarne Celje za leto 2023 so med drugim zapisali, da je slabše poslovanje celjskega podjetja posledica zmanjšanja povpraševanja po njihovih produktih in nižje povprečne prodajne cene njihovega nosilnega proizvoda, pigmenta titanovega dioksida. Tudi za leto 2024 so napovedovali “zgolj” 4 milijone evrov čistega dobička, kar bi bilo daleč najmanj v zadnjih letih. Za primerjavo, v 2023 je ta znašal 12 milijonov evrov, leto prej pa celo 43 milijonov.

A predlagane carine v višini med 14,4 in 39,7 odstotka bi lahko poslovni izid Cinkarne popravila, saj se bodo dvignile prodajne cene proizvoda in predvidoma izboljšale marže, hkrati pa se bo povečalo povpraševanje. Po objavi informacije se je za 5 % tudi dvignila cena vrednosti delnice Cinkarne Celje. Ta znaša 23,4 €, medtem ko je bila 20. marca že na 20 evrih. Spomnimo, lani je dosegala tudi do 30 €.

Finance pa navajajo še en zanimiv podatek. V dneh pred informacijo o predlogu za uvedbo carin je predsednik uprave Cinkarne Celje, Aleš Skok, dokupoval delnice Cinkarne, in sicer jih je skupno pridobil 1600 (glede na trenutni tečaj so vredne okoli 25 tisoč evrov). Zadnji nakup je izvedel dan pred objavo informacije, da se je evropska komisija odločila uvesti carine.