Bodo Mercator nadzorniki Pivovarne Laško le prodali?


Nadzorni svet Pivovarne Laško naj bi danes sprejel odločitev o prodaji 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. Sestal naj bi se še pred poldnevom in znova razmislil o možnostih, s katerimi bi se pivovarna izvila iz finančnih težav. Na voljo ima odprodajo premoženja, dokapitalizacijo ali reprogram bančnih kreditov.

Glede na izkazano pripravljenost bankirjev za reprogram posojil in ob tem, da banke pivovarni ponujajo zanjo nesprejemljiv sporazum o skupni prodaji deleža v Mercatorju, postaja vse bolj verjetna samostojna prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, poročajo na spletni strani RTV SLO.

Po mnenju predavatelja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Mateja Lahovnika bi bil to najslabši mogoč scenarij, saj si Mercator v lastniški strukturi ne želi družbe. Bolje bi bilo, da banke – kot lastnice in upnice – pivovarni reprogramirajo posojila, večinski delež Mercatorja pa nato skupaj z deležem pivovarske skupine ponudijo na mednarodnem tenderju najboljšemu ponudniku, prav tako poročajo na spletni strani RTV SLO.