Bojan Šrot, Tomaž Benčina in Jože Planinšek gostje okrogle mize: Zakaj še za-upaš? (video)


Minuli teden je v Domu sv. Jožefa v Celju v okviru Socialnega tedna, ki je potekal od 23. do 28. septembra, potekala okrogla miza na temo “Zakaj še za-upaš?”. Gostje okrogle mize, katere moderator je bil Jure Levart, so bili župan MOC Bojan Šrot, generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina ter duhovnik in direktor Doma sv. Jožef Jože Planinšek.

Socialna akademija je letos organizirala že 5. Socialni teden, katerega vodilo in poslanice je Zakaj še za-upaš?. S socialnim tednom želijo spodbujati družbeno odgovornost in aktivno državljanstvo posameznikov, krepiti slovensko civilno družbo ter prispevati k razmišljanju o izzivih, ki Slovenijo, EU in svet čakajo v prihodnosti. Sedanjost, prepletena s številnimi žalostnimi in pretresljivimi zgodbami, ki jih piše prenekatero življenje in postajajo del vsakdana, postaja vse težja popotnica za prihodnost, za rodove, ki prihajajo. V navalu dnevno-slabih novic, kjer prednjačijo teme izkoriščevalske politike, gospodarskega kriminala, krivic, nasilja, vojn, pomanjkanja delovnih mest, nesreč in številnih drugih neprijetnih dogodkov, je čutiti, kot da zmanjkuje prostora za upanje oz. za-upanje.

Prostora za dobre novice skorajda ni, saj njihov efekt v kotlu slabih največkrat sploh ne pride so izraza oz. ga nadomesti nova atraktivna, skoraj po pravilu slaba novica. V najboljšem primeru izmenjava dobrih novic blaži učinek slabih. Poti navzgor se ne vidi, številni so prepričani, da najhujše šele prihaja. V izvedljive rešitve verjame malokdo, posledično se širijo črnogledost, malodušje, nerganje, apatija in brezup.

V okviru 5. Socialnega tedna se je po Sloveniji odvilo približno 60 različnih dogodkov – predavanj, posvetovanj, delavnic, pogovorov in drugih. Eden izmed dogodkov je potekal tudi v Domu sv. Jožefa v Celju, okrogla miza, kjer so gostje skušali s treh različnih perspektiv podati svoje poglede in rešitve na splošno krizo, ki se zajeda v vse branže človekovega življenja in delovanja. Zaključek Socialnega tedna je bil 27. in 28. septembra v Nazarjah.

Župan Bojan Šrot, generalni direktor Tomaž Benčina, duhovnih Jože Planinšek ter moderator Jure Levar so oblikovali kvaliteten in poučen večer.

Splošno razpoloženje se torej kot rak-rana zajeda v vse plati človekovega življenja in delovanja. Kriza se čuti v institucijah, ki so bile vse od samih začetkov vredne zaupanja: Cerkev, politika (države) in gospodarstvo. Kot da je vse zapisano propadu. S pogovorom, v katerem so sodelovali predstavniki institucij – Cerkve: Jože Planinšek, politike (države): župan MOC Bojan Šrot ter gospodarstva: generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina, želijo promovirati drugače zgodbe – zgodbe upanja, zaupanja, optimizma in sreče. Osnovno vodilo okrogle mize je bilo, da če izgubimo upanje ali zaupanje na kateremkoli področju (politika, gospodarstvo, Cerkev), izgubljamo vsi po vrsti. Upanje in zaupanje sta namreč tako osnovi življenja posameznika kot preživetja družbe. S prepletom pozitivnih zgodb in spodbud so omenjeni gostje povedali ter pokazali, da so spremembe mogoče.

Župan Bojan Šrot, direktor Tomaž Benčina in duhovnih Jože Planinšek so se najprej dotaknili pojma upanje, bili so enotni, da smo brez upanja manj ustvarjalni in manj pogumni, zapiramo se vase, življenje izgublja smisel, ideje se ne rojevajo, posli ne stečejo, projekti se ne začnejo. Slednje zagotovo negativno vpliva tako človeka kot na družbo. V naraščajoči osamljenosti, tesnobi, nepovezanosti in nezaupanju so tveganja za preživetje vedno večja.

Okrogle mize se je kot gost udeležil tudi celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek.

Zaupanje je po mnenju govorcev tisto, ki posameznikom omogoča ustvarjati pristne medosebne odnose. Zaupanje v javne institucije je tisto, ki bi nas kot državljane lahko držalo skupaj. Zaupanje strank je tisto, ki podjetju omogoča poslovanje. Ampak – a danes lahko še sploh komu zaupamo? Temelji zaupanja se počasi gradijo s trudom za pristne odnose v družinah, s sosedi, z iskanjem resnice in opozarjanjem na laži, ko otrokom in mladim damo vedeti, da jih potrebujemo, z odkrito besedo v poslu, s kakovostnimi izdelki in storitvami, s prostovoljnim delom in s trudom za skupno dobro. Nezaupanje, nasprotno z zaupanjem, z neverjetno hitrostjo in dolgoročnim učinkom hipno poruši vse, kar se je morda gradilo leta.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov; v prvem smo pripravili nekaj insertov, v drugem pa si lahko ogledate celotni posnetek zanimive in konstruktivne okrogle mize, kjer so se govorci dotaknili vprašanj o upanju, za-upanju, korupciji, aktualnem stanju, medijev ter vizije v prihodnosti.

v/t/f: Egon Horvat