Celje navezalo prijateljske stike z najhitreje rastočim turškim mestom Gaziantep


Minuli petek je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot podpisal Listino o sodelovanju z županom turškega mesta Gaziantep dr. Asimom Güzelbeyem. Delegacija iz Celja je Gaziantep obiskala na povabilo njihovega župana in na pobudo častne konzulke Republike Slovenije v Gaziantepu Mizyal Karabiber Nacaroglu, so sporočili iz Kabineta župana MOC.

Mesti sta tako zapečatili namero o sodelovanju na področju gospodarstva, izobraževanja, kulture, športa ipd. Sicer sta že bili povezani na kulturnem področju, saj je pred leti tesne stike z Gaziantepom vzpostavil vodja Galerije likovnih del mladih Mihajlo Lišanin. Že leta 2010 je županu prenesel pozdrave in povabilo tamkajšnjega župana.

Iz Listine o sodelovanju: »Mesti si bosta v skladu z načelom vzajemnosti in enakosti delili in izmenjevali informacije, pridobljeno znanje ter najboljše izkušnje in prakse za razvoj obeh mest. Stranki bosta podpirali izmenjave ter sodelovanje v obojestranskem interesu na področjih gospodarstva, ekologije, kulture, zdravstvene oskrbe, športa, izobraževanja ipd.«

Gaziantep je šesto največje in hkrati najhitreje razvijajoče se turško mesto. Je izjemno lepo urejeno in dobro razvito na vseh področjih. Med drugim je pobrateno z nemškim mestom Duisburg, švedskim Karlstadom, glavnim mestom Mongolije Ulan Bator, sirskim Alleppom, japonskim Kobejem in nizozemskim Nijmegenom.

V knežjem mestu Celje se veselijo sodelovanja s turškim mestom Gaziantep in verjamejo, da bomo sodelovanje v prihodnje podkrepili s konkretnimi projekti.

Vir: Kabinet župana MOC

Foto: eH