Celje pričakuje 3. festival izobraževanja in zaposlovanja


V četrtek, 12. januarja 2012, bo na celjskem sejmišču potekal 3. Festival izobraževanja in zaposlovanja. Enodnevni izobraževalno-zaposlitveni dogodek je namenjen tako iskalcem zaposlitve, tistim, ki prvič vstopajo na trg dela, kot tudi učencem, dijakom in študentom ter njihovim staršem, ki iščejo informacije o najboljših izobraževalnih programih in kariernih priložnostih. Dogodek bo med drugim ponudil odgovore na vprašanja, kakšne zaposlitvene priložnosti ponuja regija, pa tudi katere kadrovske štipendije so na voljo. Marketinški guru Aleš Lisac pa napoveduje, da bo obiskovalcem brezplačnega dogodka razkril, kako postati neodvisen, uspešen in bogat tudi v času krize.

Štirim organizatorjem Festivala izobraževanja in zaposlovanja (FIZ) se v tretji ponovitvi pridružuje še en regionalni partner. V letu 2012 tako dogodek skupaj pripravljajo Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Celje, Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje (OOZ Celje), Regionalna gospodarska zbornica Celje (RGZC), RASR, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o.  in Celjski sejem d.d.. Pokrovitelja projekta pa sta Lisac&Lisac, Business Success, ki pripravljata aktualna predavanja, ter medijska partnerja Radio Fantasy in spletni portal celje.info.

V območni službi zavoda za zaposlovanje sicer pojasnjujejo, da je na območju Celjske regije v tem trenutku aktualnih 70 delovnih mest. Med njimi prevladujejo potrebe za voznike v mednarodnem prometu, strugarje, orodjarje, varilce, upravljavca kotlov, varnostnike, natakarje. Prav tako imajo možnost za zaposlitev računovodja, delovni terapevt, zdravnik.

Potrebe po delavcih pa se izražajo tudi v razpisanih kadrovskih štipendijah. Rezultati zadnjega razpisa za štipendije iz Regijske štipendijske sheme za šolsko/študijsko leto 2011/12 namreč po podatkih RASR, ki je izvajalec projekta, kažejo, da je bilo s strani 39 delodajalcev v regiji za dijake razpisanih največ štipendij s področja gostinstva in turizma ter strojništva. Za študente pa jih je bilo krepko največ s področja strojništva, sledila je elektrotehnika in računalništvo. Na razpis je prispelo 316 vlog, pri čemer je nekaj posameznikov oddalo več vlog. Premalo vlog je bilo za potrebe delodajalcev iz področja gostinstva in turizma, predvsem za srednješolsko izobraževanje, pojasnjujejo v RASR. V okviru izbora je bilo sicer sklenjenih 84 štipendij, prvo izplačilo pa so štipendisti dobili prav v teh dneh.

Na 3. FIZ tudi marketinški guru Aleš Lisac, ekonomist Rado Pezdir in Matej Sedmak s skrivnostmi fotobranja…

Obiskovalci celjskega sejmišča bodo tako v četrtek, 12. januarja, lahko pridobili številne koristne informacije o zaposlitvenih in izobraževalnih priložnostih regije. Predstavilo se bo več kot 45 delodajalcev, izobraževalnih institucij in drugih ustanov, ki lahko posamezniku pomagajo pri pridobivanju formalnega in neformalnega znanja in izkušenj znotraj evropskega izobraževalnega prostora.

Člani OOZ Celje bodo svoje poklice prikazali tudi čisto praktično. Na sejmišču si bo tako mogoče ogledati delček vsakdanjega delovnika 14 različnih poklicev. Med drugim se bo predstavil grafični oblikovalec, frizer, kozmetični tehnik, klepar krovec, avtoserviser, avtoklepar, suhomontažer, natakar, pek, slaščičar, voznik v mednarodnem prometu, programer, video montažer…

Dogajanje na FIZ-u bodo sooblikovali tudi mladi podjetniki, saj bo v okviru festivala potekal regijski promocijski dogodek Savinjske regije v okviru projekta Krožki UPI (ustvarjalnost, podjetnost, inovativnost). Po pojasnilih OOZ Celje bo svoje delo in izdelke predstavilo 22 krožkov UPI, ki so se v letu 2011 odvijali na sedmih osnovnih šolah v Celju, Velenju, Šmarju pri Jelšah, Slovenskih Konjicah in Rimskih Toplicah. Otroci, bodoči podjetniki, se bodo med drugim pomerili v kvizu »Lepo je biti podjetnik« in tako pokazali znanje, ki so ga osvojili v krožkih.

Pomemben del dogajanja pa bodo znova aktualne delavnice in predavanja najboljših mojstrov

svojega poklica. Marketinški guru Aleš Lisac za 3. FIZ napoveduje razkritje priprave osebnega načrta za ekstremno produktivnost, ali kako postati neodvisen, uspešen in bogat tudi v času krize. Mag. Rado Pezdir bo kot predavatelj Mednarodne fakultete za družbene in poslovne študije razložil kdo je ekonomist, veliko zanimanja pa bo zagotovo požel tudi Matej Sedmak, ki je v zadnjih nekaj letih kot edini licenčni inštruktor fotobranja naučil te metode prek 1000 ljudi iz več kot 10 držav. Kot pojasnjujejo v En svet izobraževalne rešitve d.o.o., je fotobranje zbirka tehnik in konceptov, ki omogočajo, da v krajšem času preberemo več gradiva, iz njega izluščimo kar potrebujemo in se ob tem še zabavamo.

Vstop na FIZ je prost, obiskati pa ga bo mogoče med 9. in 16. uro.


*promocijska objava