Celjski podjetniki na strokovni ekskurziji: od carigrajskih bazarjev do poslovnih priložnosti


Letošnjega aprila je Območna obrtno podjetniška zbornica Celje za svoje člane organizirala strokovno ekskurzijo v Istanbul, oziroma po slovensko Carigrad. Za udeležence, celjske podjetnike članice OOZ, to bila neprecenljiva izkušnja, polna novih spoznanj in priložnosti.

Kot je zapisala Martina Rečnik iz OOZ Celje, so se v čudovito mesto, ki meji na Evropoin Azijo, odpravili z namenom, da srečajo svoje stanovske kolege, spoznajo poslovno kulturo, tradicijo ter se poučijo o gospodarskih značilnostih in izzivih, s katerimi se soočajo tamkajšnja podjetja. Obiskali so ISTESOB – Istanbulsko zvezo trgovskih in obrtniških zbornic, kjer so jim pripravili gostoljuben in srčen sprejem.

Predsednik zveze ISTESOB Faik Yilmaz je predstavil organizacijo, strukturo, delovanje in izzive, s katerimi se srečujejo njihovi obrtniki. Carigrajska zveza trgovskih in obrtniških zbornic je bila ustanovljena leta 1951 in je ena najstarejših javnih strokovnih organizacij v Turčiji. Povezuje 145 poklicnih zbornic po celotnem Carigradu, katerih člani so trgovci in obrtniki, vseh je okoli 260.000, pri čemer članstvo ni obvezno. ISTESOB je organizacija, ki prispeva h komercialnemu in tehničnemu razvoju ter izobraževanju svojih članov in se bori za vse vrste ekonomskih in socialnih pravic.

Peter Pišek, predsednik OOZ Celje in Faik Yilmaz, predsednik ISTESOB (foto OOZ Celje)

V razpravi so sodelovali tudi predsedniki nekaterih obrtnih zbornic dejavnosti, ki so podali informacije s področja posameznih dejavnosti (trgovci, kovinarji, proizvajalci pohištva).

Predsednik OOZ Celje Peter Pišek je predstavil celjsko zbornico, delovanje in poslanstvo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema v Sloveniji ter poudaril pomembnost povezovanja med obrtniki in podjetniki.

Udeleženci srečanja so izmenjali informacije o nekaterih specifikah poslovanja, davčnih obremenitvah ter izzivih podjetnikov, ki so podobni v obeh državah. Tudi v Turčiji se srečujejo z velikim pomanjkanjem kadrov na vseh področjih.

Poslovno srečanje v prostorih ISTESOB Istanbul (foto OOZ Celje
Spoznavanje lepot, zgodovine in kulture nekdanje prestolnice zahodnega Rimskega cesarstva

V drugem delu ekskurzije so si celjski podjetniki ogledali turistične znamenitosti Carigrada, okušali dobrote turške kulinarike, uživali v utripu mestnih ulic, v nočni plovbi po Bosporju ter potepu po azijskem delu v Kadiköyu. Ekskurzija je bila tudi priložnost za medsebojno povezovanje in spoznavanje, vsekakor pa doživetje, ki jim bo ostalo v lepem spominu še dolgo časa.

Peter Pišek, predsednik OOZ Celje: “Strokovna ekskurzija članov OOZ Celje v Istanbul je bila nepozabna izkušnja. Obiskali smo  Istanbulsko zvezo obrtnih zbornic, kjer so nas toplo sprejeli. Izmenjali smo informacije o pogojih poslovanja v obeh državah, kakor tudi o najbolj perečih problemih, pri čemer je pomanjkanje kadrov tudi v Turčiji velik problem.  Srečanje je bilo priložnost za izmenjavo izkušenj, dobrih praks, mreženje in vzpostavitev novih kontaktov ter širjenje obzorja. V drugem delu naše ekskurzije smo si ogledali  znamenitosti Istanbula ter začutili utrip mesta. Seveda pa ni manjkalo tudi pristnih okusov turške kulinarike. ”

Podjetniki so bili na ekskurzijo navdušeni. »Celotna izkušnja je bila izjemno poučna in navdihujoča, saj smo pridobili dragocen vpogled v njihovo delovanje,« je povedal Marko Razgoršek, Instalacije Razgoršek d.o.o. Celje. Kot je dejal, so imeli priložnost razpravljati o številnih vidikih obrtne dejavnosti, vključno s poslovnimi praksami in tržnimi trendi. Dotaknili pa so se tudi vprašanj povezanih z mednarodnim sodelovanjem in izmenjavo izkušenj ter poudarili pomen povezovanja in mreženja v globalnem poslovnem okolju.

Da jo je strokovna ekskurzija v Carigrad zelo pozitivno presenetila, je dejala tudi Melita Travnik iz podjetja KAMENIK, popravilo tahografov, d.o.o., Nova Cerkev: »To je bil moj prvi obisk tega mogočnega mesta na dveh celinah. Na strokovnem delu ekskurzije smo spoznali glavne predstavnike istanbulske obrtne zbornice, ki ima okoli 260.000 članov. Predstavili so nam delovanje njihove zbornice, ki deluje že od leta 1951. Izvedeli smo veliko zanimivosti.« Dodala je, da je ekskurzija vsekakor je ekskurzija vredna vse pohvale, tudi tisti del, ki je bil namenjen ogledu turističnih zanimivosti, druženju in mreženju.