Celjski sejem – MOS 2012: dogajanja, razstavljalci, odpiralni čas, vstopnice

07. 09. 2012 10:33

V Celju bo med 12. in 18. septembrom potekal 45. MOS, Mednarodni sejem obrti in podjetnosti. V 16 sejemskih dvoranah in na zunanjih razstavnih površinah se bo predstavilo več kot 1600 razstavljavcev iz 34 držav. Razstavljavci za sejem napovedujejo številne novosti in sejemske ugodnosti, organizator sejma, družba Celjski sejem d.d. pa je skupaj s partnerji poskrbela za bogat strokovni in doživljajski program sejma. Med najpomembnejšimi letošnjimi novosti je tudi nova vsebinska porazdelitev razstavnih programov, pa tudi sama otvoritvena slovesnost bo vsebinsko osvežena, saj jo bo sooblikoval MOSov vrh malega in srednjega gospodarstva na katerem bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav odgovarjal na vprašanja podjetnikov, razstavljavcev na sejmu.

Odpiralni čas

Vsak dan od 12. do 17. septembra od 9.00 do 19.00
Zadnji dan sejma, torek, 18.9., od 9.00 do 18.00

Cene vstopnic

Odrasli: 7 EUR
Učenci, dijaki, študenti: 4,5 EUR
Upokojenci, skupine nad 20 oseb: 5,5 EUR

Družinska vstopnica (2 odrasla, otrok do 15 let): 14 EUR

Največ skupinskih predstavitev držav doslej – Posebni dnevi in številna mednarodna poslovna srečanja

»V družbi Celjski sejem smo še posebej ponosni na odlično mednarodno zastopanost na letošnjem sejmu,« je na današnji novinarski konferenci pred sejmom poudarila Breda Obrez Preskar, izvršna direktorica družbe Celjski sejem d.d.. Osem skupinskih predstavitev držav se bo odvilo, od tega se bodo štiri (Češka, Madžarska, Poljska in Tajska) prvič organizirano predstavila na MOS. »Kot zagotavljajo njihovi predstavniki, vse te države vidijo potencial za gospodarsko sodelovanje tako pri nas, kot tudi v Sloveniji kot odskočni deski v regijo,« razlaga Breda Obrez Preskar in dodaj, da se obetajo zares zanimive predstavitve možnosti za gospodarsko sodelovanje, saj bodo poslovna srečanja dopolnile turistično-kulturno-kulinarične predstavitve držav partneric.

Številni ekonomisti priložnost za rešitev iz primeža gospodarske krize vidijo v internacionalizaciji in prve korake na tej poti lahko slovenski podjetniki naredijo na letošnjem 45. MOS, saj se bodo odvila številna mednarodna poslovna srečanja in konference.

Že drugi sejemski dan (četrtek, 13.9.) se bodo odvile mednarodna poslovna konferenca Poslovne priložnosti v Sloveniji s srečanjem obrtnikov in podjetnikov iz EU in JV Evrope, poslovna konferenca Investicijske priložnosti za slovenska podjetja v Srbiji, pa še predstavitev ekvadorskega gospodarstva in možnosti za sodelovanje.

Aktivnosti se bodo v petek (14.9.) še stopnjevale, saj bo v Celju potekal tradicionalni Dan Vojvodine, govora bo o pospeševanju in krepitvi regionalnega gospodarskega sodelovanja med Republiko Srbijo in Slovenijo, predstavljene bodo poslovne priložnosti na Poljskem, odvil pa se bo tudi Dan gospodarske diplomacije. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec bo s sodelavci predstavil aktivnosti gospodarske diplomacije slovenskim podjetjem in z njimi izmenjal predloge za izboljšanje medsebojnega sodelovanja. Dogodek pa je še toliko bolj pomemben, saj se bodo domači podjetniki na njem lahko srečali s predstavniki tujih veleposlaništev, akreditiranih za Slovenijo. Udeležbo so potrdili diplomati 26 različnih držav, od Argentine, Kitajske, Nigerije, Rusije, Ukrajine, Venezuele do večine evropskih držav.

Čez vikend (v soboto, 15.9.) se bosta odvila še Dan Tajske in Dan Indije, v ponedeljek (17.9.) pa še Dan Češke. V ponedeljek bo še OZS v okviru projekta iCON organizirala seminar kako učinkovito poslovati v Italiji in Avstriji. To sta sicer državi, ki bosta z direktno prisotnimi podjetni znova odlično zastopani državi. Med te države pa se uvrščajo še tradicionalno dobre partnerice sejma in slovenskega gospodarstva Hrvaška, Nemčija in Srbija.

Sejem najboljših blagovnih znamk – Z novo vsebinsko porazdelitvijo lažje do želenega izdelka ali storitve

V Celjskem sejmo pojasnjujejo, da so se letos želeli čim bolj približati pobudam in željam obiskovalcev, pa tudi razstavljavcev, ki so želeli tematsko združevanje glede na dejavnost. »Prepričani smo, da bo zato letošnji MOS, ki znova poteka pod generalnim pokroviteljstvom finančne skupine Hypo Alpe Adria, še bolj pregleden in prijazen do obiskovalcev, ki bodo še lažje našli zanje zanimive izdelke in storitve,« razlaga Breda Obrez Preskar.

Na 45. MOS bodo tradicionalno najbolje zastopana podjetja, ki so ponudniki izdelkov in storitve na področju zaključnih del v gradbeništvu (energijsko varčna okna, strešna okna in vrata, notranja in zunanja senčila, različne strešne kritine, gradbena keramika, opažni sistemi in fasadne plošče), energetske učinkovitosti in izkoriščanja obnovljivih virov (fotovoltaika, biomasa, geotermalna energija). Energetska učinkovitost na vseh področjih bivanja je zaradi prihrankov, ki jih omogoča, v teh gospodarsko težkih časih, še posebej vroča tema. Ne le skrb za izdatke v gospodinjstvih, tudi upravljavci in lastniki poslovnih ter javnih objektov se vse bolj zavedajo pomena učinkovite rabe energije in s pridom izkoriščajo nepovratne spodbude države.

Še posebej bodo prišli na račun vsi, ki gradijo ali obnavljajo. Zanje tako razstavljavci (podjetja MIK, Roltek, Šolski center Velenje in Soltec pripravljajo predavanja na temo kakovostna energetska obnova zgradb, podjetje AJM pa bo npr. skupaj z zunanjimi strokovnjaki obiskovalcem MOS predstavilo kakšna je skoraj nič energijska hiša od temeljev do strehe ter stavbno pohištvo in zimske vrtove za pasivne in skoraj nič energijske hiše), kot tudi organizator sejma v sodelovanju s svetovalci energetsko svetovalne mreže ENSVET pripravlja brezplačna svetovanja s tega področja. Energetika.net pa na 45. MOS pripravlja aktualni energetski forum Energetska učinkovitost kot modra investicija! (četrtek, 13.9.)

Obiskovalci pa bodo lahko poiskali tudi najboljšo ponudbo na drugih vsebinskih področjih, ki jih prinaša MOS. Na ogled bodo med drugim stroji in oprema za kovino, les, elektro in varilna tehnika; rezilno orodje, ročno orodje, orodje in oprema za avtoservisne in industrijske delavnice;

svetila za industrijske zgradbe, pisarne in stanovanjske prostore, dekorativna svetila, LED diode, vse vrste žarnic; rešitve za sončne elektrarne, solarna ulična razsvetljava; najnovejša ogrevalna, hladilna in prezračevalna tehnika (toplotne črpalke, zalogovniki, talno gretje, solarni sistemi, klimatske naprave, oprema za prezračevanje varčnih in pasivnih hiš, rekuperatorji, ventilatorji …); čistilne naprave, čistilni sistemi, biološke čistilne naprave, sistemi za zbiranje in uporabo deževnice, elementi za izdelavo namakalnih sistemov, hišni kompostniki; notranje pohištvo in oprema (oblazinjeno pohištvo, masivno pohištvo, pisarniško pohištvo, pisarniški stoli, izdelava pohištva po meri, sedežne garniture, kuhinje, vgradne omare, dnevne sobe, spalnice, otroške sobe …); kaminske peči, kamini, lončene peči, štedilniki in dimniški sistemi, kotli na lesne pelete, polena, sekance in trda goriva; ogreje za stopnišča, balkone in terase, lesene in kovinske stopnice, ograje in vrtni sistemi iz aluminija, betonske ograje, plastična in kovana vrtna vrata in ograje; mehanizacija za kmetijstvo, vrtnarstvo in komunalo (traktorji, motokultivatorji, mulčerji, kosilnice, snežni plugi …), rastlinjaki, tople grede; gospodinjski aparati in oprema za dom, šport in prosti čas; živilski in gostinski program, gostinska oprema; blago široke potrošnje (otroške in ženske hlačne nogavice, dokolenke in nogavičke, pletenine, spodnje perilo, usnjeni izdelki in galanterija). Razstavni program bodo dopolnjevale predstavitve tujih držav in zbornic. Predstavile se bodo banke in zavarovalnice, ponudniki telekomunikacijskih storitev, računalništva in finančnega svetovanja.

MOSovi podjetni talenti – Med sedmimi prijavami komisija izbrala tri najbolj prepričljive

Med razstavljavci bodo tudi trije MOSovi podjetni talenti, ki so na drugem razpisu Celjskega sejma za inovativne mlade podjetnike prepričali strokovno komisijo. Predstavitev na 45. MOS so si prislužili Aleš Bizjak s.p. SIECO Proizvodnja solarnih sistemov iz Celja za razvoj barvnega hibridnega sončnega kolektorja, Alen Veren Fura d.o.o. iz Dobrovnika za polnilno postajo za brezplačno zamenjavo baterij pri ekokolesih ter Jaka Marolt Icarus Slovenija iz Gomilskega za izdelavo visokokakovostnih lesnih izdelkov.

Trije zmagovalci letošnjega razpisa bodo poleg brezplačne predstavitve na 45. MOS prejeli še možnost uporabe Si.mobilovih poslovnih rešitev iz ponudbe Popolna pisarna, izdelavo video predstavitve podjetja ter izdelavo ali optimizacijo Facebook profila, ki ju podarja Marcelino d.o.o., ter svetovanje pri izdelavi podjetniškega načrta, ki ga prispeva Start:up Slovenija. Skupna vrednost paketa je 4000 EUR.

Spremljajoči strokovni program o najbolj aktualnih podjetniških temah – Novosti in sejemske ugodnosti za obiskovalce

Sejemsko dogajanje na 45. MOSu bo znova pomembno zaokrožil tudi preostali spremljevalni program, ki je namenjen tako sklepanju novih poslov oz. predstavitvi poslovnih priložnosti doma in v tujini, kot tudi opozarjanju odločevalske javnosti na konkretne težave podjetništva. »Zato smo tudi letos skupaj s partnerji poskrbeli, da bomo v sedmih sejemskih dneh obravnavali najbolj aktualna vprašanja gospodarskega in splošnega družbenega okolja,« poudarja Breda Obrez Preskar.

V Celjskem sejmu tako letos v sodelovanju z Mestno občino Celje nadaljujejo z organizacijo problemske konference za slovenske občine z naslovom Možnosti novih modelov pri financiranju evropskih projektov občin (četrtek, 13.9.). Med drugim bodo razpravljavci skušali odgovoriti na vprašanje kako tudi v Sloveniji spodbuditi realizacijo projektov v obliki javno-zasebnih partnerstev s sofinanciranjem iz sredstev EU, kar je prevladujoča usmeritev v EU, pri nas pa še to ni zaživelo? EU oz. evroobmočju pa bo posvečeno tudi predavanje, ki ga pripravlja Banka Celje d.d. (torek, 18.9.). Priznani ekonomist dr. Mojmir Mrak bo spregovoril o krizi evroobmočja in Sloveniji – kje smo in kam gremo?

Odmevna pa bo zagotovo tudi okrogla miza, ki jo Celjski sejem pripravlja z generalnim pokroviteljem sejma finančno skupino Hypo Alpe Adria, v ponedeljek (17.9.). Najbolj poklicani za to področje bodo pod vodstvom urednika Financ Petra Frankla odgovorili na vprašanje, ali je kreditni krč dejstvo, ali pa imajo podjetja dejansko tudi v teh časih dovolj finančnih sredstev na razpolago, a jih ne znajo izkoristiti?

Na 45. MOS se bo odvil še Dan Slovenske vojske (ponedeljek, 17.9.), ki je dolgoletni partner sejma. Svoje vojake bo na sejmu obiskal tudi minister za obrambo Aleš Hojs.

MOSova doživetja za vse generacije – Posebne ugodnosti za seniorje in družine

»Odločili pa smo se tudi, da letos še posebej poskrbimo, da MOS ne bo pustil hladnih svojih obiskovalcev. Zato smo poslovni del dopolnili s segmentom, ki je v teh časih morda še bolj pomemben, kot se nam zdi na prvi pogled. Poskrbeli bomo za celovito doživetje letošnjega MOS, ki bo tudi adrenalinsko obarvano,« je dogajanje na MOS še opisala izvršna direktorica Celjskega sejma.

MOSova doživetja prinašajo dvorano doživetij za vse generacije, adrenalinski poligon, vse skupaj pa bo dopolnjevalo še glasbeno-plesno dogajanje na osrednjem odru v atriju sejmišča. V sejemski dvorani A bodo tako na svoj račun prišli najmlajši obiskovalci sejma, ki se bodo zabavali v družbi sejemskega Zelenega zajca, poskusili prave domače jedi svojih starejših vrstnikov (predstavitev projekta Kuhna pa to) ter preizkusili različna športna in multimedijska doživetja. Dogajanje bo s predstavitvijo različnih nacionalnih projektov za spodbujanje zdravega in aktivnega načina življenja namenjeno tudi nekoliko zrelejšim generacijam.

Za seniorje in družine so letos v Celjskem sejmu skupaj s partnerji pripravili posebne ugodnosti, ki bodo vezane tako neposredno na sejemsko dogajanje (popusti pri gostinskih storitvah), kot tudi za aktivno preživljanje prostega časa zunaj sejmišča (rekreativne storitve). Tradicionalno pa ohranjajo tudi posebne, cenejše vstopnice za obe navedeni ciljni skupini.

Da bo doživetje 45. MOS popolno bo poskrbelo še dogajanje na adrenalinskem poligonu z možnostjo testiranja električnega vozila, popeljati se bo mogoče z mini gokartom in si od blizu ogledati dirkalnik študentov mariborske univerze, ki se je odlično izkazal na mednarodnem tekmovanju v Avstriji. Obiskovalce pa bodo zagotovo navdušile adrenalinske vragolije enega najboljših mladih stunt voznikov na svetu Roka Bagoroša. Bagaroš se bo domačemu občinstvu prvič predstavil s svojim novim močnejšim motorjem KTM 690 Duke in bo na MOS priletel s svoje turneje po Južni Ameriki, kamor se vrača po nastopu v Celju. Rok Bagoroš bo jemal dih z akrobacijami na dveh kolesih, člani freestyle skupine FMX Airmada pa na dveh in štirih kolesih.

S parkirišč do sejmišča čez vikend z brezplačnim sejemskim avtobusom

45. MOS je vsak dan odprt med 9. in 19. uro, zadnji dan do 18. ure. Cene vstopnic za sejem se v primerjavi s preteklim letom niso spremenile, obiskovalci pa se bodo znova lahko z največjih parkirišč ob Dvorani Zlatorog do prireditvenega prostora konec tedna in čez vikend (petek-nedelja) pripeljali z brezplačnim sejemskim avtobusom.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 0,696 seconds.