Celjski sejem – MOS 2013 tudi letos v znamenju številnih poslovnih priložnosti (foto)


Vse od 11. septembra na celjskem sejmišču poteka 46. MOS, Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, ki je tudi letos potekal v znamenju bogatega sejemskega dogajanja s številnimi novostmi, premiernimi predstavitvami in sejemskimi ugodnostmi, ki so jih za obiskovalce pripravili razstavljavci. Letošnji sejem bo svoja vrata zaprl v torek, 17. septembra.

Na letošnjem MOS-u so tudi letos tradicionalno najbolje zastopana podjetja, ki so ponudniki izdelkov in storitev na področju zaključnih del v gradbeništvu (energijsko varčna okna, strešna okna in vrata, notranja in zunanja senčila, različne strešne kritine, gradbena keramika, opažni sistemi in fasadne plošče). Predstavljajo se najboljši domači in tuji ponudniki izdelkov in storitev za ogrevanje (peči, kamini, štedilniki, radiatorji, toplotne črpalke), hlajenje in prezračevanje ter materialov za energetsko učinkovito gradnjo ali obnovo stanovanjskih in industrijskih stavb.

Tradicionano so tudi letos predstavljeni stroji in oprema za kovino, les, elektro in varilno tehniko, čistilne naprave in komunalna oprema, predstavljajo se ponudniki notranjega pohištva in opreme, gospodinjskih aparatov in opreme za dom, šport in aktivno preživljanje prostega časa na prostem. Zastopan je živilski in gostinski program, osebna in gospodarska vozila ter blago široke potrošnje. Razstavni program so vsebinsko nadgradile predstavitve tujih držav in zbornic, seveda pa so prisotne banke in zavarovalnice, ponudniki telekomunikacijskih storitev, računalništva in finančnega svetovanja.

Poleg Turčije, ki je prav MOS izbrala za predstavitev svojega realnega sektorja in okrepitev sodelovanja med podjetji, skupinske predstavitve v Celju pripravljajo še Brazilija, Hrvaška, Indija, Indonezija, Madžarska, Poljska in Srbija. V največjem obsegu doslej se predstavlja še Indija, prvič pa skupinsko predstavitev pripravlja še ena BRIC država, Brazilija.

Sejemsko dogajanje sooblikuje bogat spremljajoči program. Poleg že tradicionalnega Dneva Vojvodine (petek, 13.9.), je na sejmišču potekala razprava o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Srbijo, ki jo skupaj s Celjskim sejmom pripravljajo slovenska in srbska gospodarska zbornica. Društvo slovensko-madžarskih poslovnežev je predstavilo poslovne priložnosti na Madžarskem. Razstavljavcem in podjetnikom, ki so se udeležili Dneva gospodarske diplomacije, je storitve gospodarske diplomacije predstavil pristojni minister za zunanje zadeve Karl Erjavec s sodelavci. V skladu s pričakovanji je bila dobro obiskana poslovna konferenca in B2B srečanje s turškimi podjetji, ki sta potekali predzadnji dan sejma (ponedeljek, 16.9.). Namen poslovne konference in B2B srečanj je povečanje poslovnega sodelovanja med slovenskimi in turškimi podjetji in predstavitev poslovnih ter investicijskih možnosti v Sloveniji.

Za celovito sejemsko doživetje znova skrbijo MOSova doživetja. Zabavno in poučno dogajanje za vse generacije se v času sejma odvija v dvorani M, adrenalinski in outdoor park prinaša adrenalinske vragolije mojstrov na dveh in več kolesih ter možnost različnih testiranj. Vse skupaj dopolnjuje glasbeno-plesno dogajanje na osrednjem odru v atriju sejmišča.

Avtokleparstvo in ličarstvo Krajnc d.o.o. iz Šmarja pri Jelšah letos praznuje 20. letnico poslovanja. Ob standardnih storitvah avtokleparstva in avtoličarstva, se ukvarjajo tudi z atraktivno prenovo in predelavo vozil in barvanjem na različne površine kot so steklo, les, pvc, kovina ipd. Več o njih najdete na spletni strani: www.avtokleparstvo-krajnc.si

Potrebno je izpostaviti tretji sejemski dan, ki je potekal v znamenju podelitve sejemskih priznanj, ki so jih podelili družba Celjski sejem, Mestna občina Celje (MOC) in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). Izmed 19 prijav je komisija Celjskega sejma dodelila tri zlata, tri srebrna, tri bronasta in eno posebno priznanje. Komisija MOC je skupno izbrala štiri nagrajence, OZS pa tradicionalno podelila cehe: dva zlata, enega bronastega in srebrnega ter sedem drugih priznanj.

Ob 20. obletnici izhajanja priloge znane slovenske časopisne hiše so letos prvič na MOSu podelili naziv Mojster leta 2013. Po izboru bralcev priloge medija je za najboljšega mojstra na Slovenskem bil izbran gradbenik Miha Ješe iz Mavčič pri Kranju. V soboto so podelili tudi nagrade za najboljšo zgodbo na natečaju Pero in papir, zmagala je Staša Lepej Bašelj iz Zagorja ob Savi za zgodbo Ruthin vrt pred Minkino hišo.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) pa je s soboto na MOSu že enajsto leto zapored podelila prestižno priznanje Obrtnik leta, ki ga je tokrat prejel gostinec Franc Jezeršek. Strokovna komisija pri OZS je prepoznala rezultate njegovega tridesetletnega trdega in neutrudnega dela ter ga zato nagradila z najvišjim priznanjem v slovenski obrti.

46. MOS, največji poslovno-sejemski dogodek v regiji, je tudi tokrat v znamenju najbolj celovite ponudbe malih in srednje velikih podjetij. Oceno “najbolj obiskanega sejma” bomo lahko predstavili po zadnjem dnevu, zagotovo pa lahko potrdimo in izpostavimo letošnje številne predstavitve novosti, sejemske ugodnosti in aktualne razprave o poslovnih priložnostih.

Mednarodni sejem obrti in podjetnosti v Celju s 1585 razstavljavci iz 34 držav na več kot 65.000 m² in v 16 sejemskih dvoranah torej ostaja poslovno stičišče inovativnosti, razvoja, najnovejših dosežkov podjetnih ljudi. Omogoča celovito predstavitev novih izdelkov in storitev, prinaša celosten vpogled v glavne izzive podjetnikov in gospodarstva v širšem poslovnem okolju ter spodbuja dialog. Poleg tega pa se ponaša z več kot 100 prireditvami, srečanji, okroglimi mizami in predavanji.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli v sobotnem dopoldanskem dogajanju, seveda pa bomo o sejmu in odzivih nanj poročali po zadnjem dnevu, ko bodo znane številne zanimivosti in število obiskovalcev.

[simpleviewer width=100% height=700 id=433]

eH