Cinkarna Celje in Civilne iniciative Celja bodo sodelovali

07. 04. 2012 22:38

Cinkarna Celje in koordinator Civilnih iniciativ Celja Boris Šuštar so se na sestanku dogovorili, da bodo sestavili arbitražni svet, ki bo po natančno dogovorjenem programu dela preveril morebitno vsebnost talija in kadmija v vhodih in izhodih iz proizvodnje titanovega dioksida.

Kot je znano, se je nad Cinkarno Celje v zadnjem času znova zgrnilo več obtožb o domnevni prisotnosti strupenih snovi v proizvodnji. Vodstvo je nedavno predstavilo vse dokaze, s katerimi razpolaga, da bi dokazalo resničnost svojih navedb. Zdaj pa je javno ponudilo še roko civilnim iniciativam.

Predlagali so tri predstavnike – vsakega iz ene strani in neodvisnega strokovnjaka. Ti bi po natančno določenem programu preverili morebitno vsebnost talija in kadmija v vhodnih in izhodnih materialih iz aktualne proizvodnje titanovega dioksida. Neodvisnega strokovnjaka bi izbrali z javnim razpisom.

Koordinator CU Šuštar je izbiranje neodvisnega arbitra zavrnil kot nepotrebno. Predlagal je, da arbitražni svet sestavljajo štirje arbitri – dva iz vsake strani. Civilne iniciative Celja bosta zastopala Cvetka Ribarič-Lasnik in Tomaž Ogrin.

V Cinkarni Celje so sicer prepričani, da bi neodvisni arbiter, izbran na javnem razpisu, najbolje vodil celoten postopek, a so v luči dobrega sodelovanja pristali tudi na Šuštarjev predlog. Imena svojih strokovnjakov bodo sporočili najkasneje v 14 dneh.

»Ko bo arbitražni svet sestavljen, mu bo vodstvo Cinkarne Celje najprej predstavilo aktualno proizvodnjo. Nato pa stekel postopek priprave programa dela. Določili bodo materiale, analitske metode, izbrali akreditiran in pooblaščen laboratorij, ki mu obe strani zaupata, določili način in termin vzorčenja ter kdo bo prisoten pri vzorčenju. Arbitražni svet bo oblikoval zaključke in jih posredoval obema stranema, ki jih bosta skupaj posredovali javnosti,« je projekt predstavila tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič.

Cinkarna Celje je pripravljena projekt tudi plačati, saj je prepričana, da bodo rezultati samo potrdili, kar že ves čas navaja – da deluje v skladu z vsemi zakonodajnimi predpisi.

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
187 queries in 1,264 seconds.