Cinkarna Celje ob polletju s 60 odstotkov višjim dobičkom kot lani

02. 09. 2021 06:20

Cinkarna Celje je v prvem polletju ustvarila dobrih 99 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 12-odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 13 odstotkov več od načrtov. Prodala je za 6 odstotkov več nosilnega proizvoda titanovega dioksida, s čimer je prodaja tega pigmenta dosegla dobrih 80 milijonov evrov. Poslovna uspešnost je posledica zvišanja nabavnega optimizma po svetu, kar se je odrazilo v večjem povpraševanju po nosilnem izdelku.

Podjetje je beležilo več povpraševanj predvsem na račun rastočega gradbenega segmenta in razmaha na področju hišnih vzdrževalnih del po principu »naredi sam«. V Cinkarni sicer zaznavajo pritiske na zviševanje cen nekaterih ključnih surovin, kot so titanonosne rude. Zvišanje cen vhodnih surovin in končnih izdelkov pričakujejo tudi v drugem polletju, a če na trgu ne bo posebnih izrednih razmer, bo načrtovan dobiček konec leta presežen.

»Letos smo vstopili v prvo borzno kotacijo. Čisti dobiček je dosegel 15,8 milijonov evrov in je za 60 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani (9,9 milijonov evrov) (op. p. celoletni lanski je bil slabih 19 mio). Poslovni izid iz poslovanja z odpisi oziroma EBITDA je dosegel več kot 26 milijonov, kar je 27 odstotkov dosežene prodaje. V primerjavi z letom poprej je EBITDA za polovico višji,« je ob predstavitvi polletnega poslovanja povedal predsednik Uprave Aleš Skok.

V prvem polletju je podjetje za naložbe, osnovna sredstva in nadomestne opreme porabilo dobre 4 milijone evrov ter približno 13 odstotkov načrtovanih sredstev s področja okoljskih rezervacij.

Nova čistilna naprava čaka zeleno luč
Nova čistilna naprava

Tik pred začetkom delovanja je nova čistilna naprava, t. i. četrti elektrofilter za čiščenje dimnih plinov, ki nastanejo med kalciniranjem gela titanovega dioksida.

 »V obstoječi proizvodnji že delujejo trije takšni elektrofiltri. Dodatni filter bo omogočil potrebno vzdrževanje obstoječih, hkrati pa povečal zanesljivost in učinkovitost obratovanja sklopa čistilnih naprav,« pojasnjuje članica Uprave – tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič.

Postopek vgradnje je stekel julija 2020, v tem času pa so izvajalci izvedli gradbena in strojna dela, postavili jekleno konstrukcijo, vgradili filter z vsemi potrebnimi instalacijami in izdelali program za procesno vodenje. Vrednost naložbe znaša 1,8 milijona evrov.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,774 seconds.