3RO: Dars na trasi Šentrupert-Velenje odkupil že 44 od 48 objektov, predvidenih za rušenje

05. 07. 2022 06:15

Aktivnosti za gradnjo severnega dela tretje razvojne osi, ki so razdeljene na več sklopov, so v polnem teku. Na odseku Velenje-Slovenj Gradec Dars za opravljena dela pri Gaberkah pridobiva uporabno dovoljenje, gradnja sklopa Jenina je v polnem razmahu. Na odseku Šentrupert-Velenje pa je od 48 objektov, predvidenih za rušenje, odkupljenih 44.

Na severnem delu tretje razvojne osi, ki je predvidena od avtoceste pri Šentrupertu proti Koroški do meje z Avstrijo, sta za zdaj v prostor umeščena dva odseka, Šentrupert–Velenje in Velenje–Slovenj Gradec. Za 14-kilometrski odsek Šentrupert–Velenje je Dars na ministrstvo za okolje in prostor aprila, po izdelani projektni dokumentaciji in poročilu glede vplivov na okolje, vložil zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja. Ko bo to izdano in pravnomočno, bo Dars lahko začel s postopki izbora izvajalca gradbenih del. Na odseku Šentrupert–Velenje trenutno sicer potekajo druge aktivnosti, med drugim tudi pridobivanje zemljišč za gradnjo. Kot pojasnjujejo na Darsu, je pridobljenih že 65 odstotkov površin, potrebnih za gradnjo, od 48 objektov, zaradi gradnje predvidenih za rušenje, pa jih je odkupljenih že 44.

Na nekaterih odsekih dela že pri koncu

Sicer pa so dela na drugih odsekih v polnem teku oz. že pri koncu. Tako gradnja hitro napreduje na 17,5-kilometrskem odseku Velenje–Slovenj Gradec, pri Gaberkah pa so dela praktično že končana.

Gradnja je od lanskega avgusta v polnem razmahu tudi na sklopu Jenina v slovenjgraški občini. Gre za gradnjo 1,15 kilometra hitre ceste, priključne ceste, viaduktov Jenina in Visočnik, mostu Jenina in druga dela. Za 37,38 milijona evrov jih bo izvedel konzorcij gradbenih podjetij Pomgrad, Garnol, GGD in VOC Celje, pogodbeni rok za končanje del pa je 30 mesecev, torej predvidoma do začetka leta 2024.

V začetku junija je postalo pravnomočno tudi gradbeno dovoljenje za sklopa B in H, ki zajemata območje ob Škalskem jezeru in del navezovalne ceste Konovo. Sledi druga faza oz. postopek javnega naročanja za izbor izvajalca gradbenih del, s katerim naj bi bila pogodba podpisana do konca letošnjega leta. Za sklopa C (Škale) in E (Velunja) poteka prva faza postopka, priznanje sposobnosti ponudnikom za pridobitev izvajalcev. Dars za ta dva sklopa tudi pridobiva gradbena dovoljenja.

Za vse sklope, na katerih gradbeno dovoljenje še ni bilo pridobljeno in se gradnja še ne izvaja, se nadaljuje izdelava projektne dokumentacije in pridobivanje zemljišč, potrebnih za gradnjo. Gradnja obeh odsekov od Šentruperta do Slovenj Gradca je bila ob začetku gradnje pri Gaberkah oktobra 2020 ocenjena na okoli 937 milijonov evrov brez DDV. Načrt Darsa je tretjo razvojno os od Šentruperta do Slovenj Gradca zgraditi do konca leta 2027.

foto: DARS

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,134 seconds.