Dogodek Junaki za Cele opozarjal na problematiko brezposelnosti mladih (foto, video)


DSCN0635 (Kopiraj) DSCN0645 (Kopiraj)V začetku leta 2014 je vlada RS potrdila izvedbeni načrt Jamstva za mlade, z namenom izboljšanja položaja mladih na trgu dela.

A podobno kot v drugih evropskih državah, kljub tem ukrepom prihaja do širjenja področja negotovih oblik dela, ki segajo od agencij za zagotavljanje dela do kratkoročnih pogodb in prisilnih samozaposlitev.

Iz tega razloga je v petek v Celjskem mladinskem centru potekal dogodek Junaki za Cele – vrnite nam prihodnost, v okviru katerega so mladi v svojem lokalnem okolju opozarjali na eno največjih družbeno-gospodarskih problematik pri nas – brezposelnost mladih.

Projekt financira Evropska komisija (DG Employment, Social Affairs and Inclusion) izvajata pa, ga v partnerstvu in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Zavod Mladinska mreža MaMa, pod njihovem okrilju pa so se zbrale Marija Stojanović, Lea Bevc in Tina Ožvald, celjske junakinje zaposlovanja, ki so na lokalni ravni opozarjale na položaj mladih v družbi.

DSCN0628 (Kopiraj)

Okrogla miza Vrnite nam prihodnost: “Mestna občina Celje ne stori dovolj za mlade Celjane”

Dogodek sta otvorili mladi Celjanki Marija Stojanovič in Aleksandra Starčevič, ki sta odkrito spregovorili o svojih življenjskih situacijah – dobra izobrazba, veliko (mednarodnih) izkušenj, ogromna volja do dela … odziva s strani delodajalcev pa enostavno ni, saj prihaja do številnih nepravilnosti na trgu dela. Na vprašanja zakaj, kako in kaj to pomeni za celjsko regijo, smo odgovarjali na okrogli mizi, kjer so spregovorili:

 Maša Ikovic, samostojna svetovalka na področju zaposlovanja za mlade Na Zavodu za zaposlovanje RS, Območna služba Celje,

 Tatjana Štinek, samostojna svetovalka pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje (OOZ),

 Matija Kovač, kulturnik, arhitekt, mestni svetnik Združene levice Mestne občine Celje,

– Saša Žula Polenik, kadrovska svetovalka na Agenciji M Servis,

 Maja Hostnik, direktorica Zavoda Mladinska mreža MaMa in

 Tea Jarc, strokovna sodelavka pri Sindikatu Mladi plus, aktivistka za pravice mladih.

DSCN0652 (Kopiraj)

Gostje so spregovorili o tem, kako izboljšati položaj mladih na trgu dela ter zakaj beležimo tako visoko brezposelnost. Ugotovili smo, da je že sam slovenski šolski sistem premalo prilagojen trgu delovne sile, največji problem pa predstavljajo študentska in prekarna dela, saj se delodajalci raje poslužujejo alternativnim oblikam “zaposlovanja”, namesto da bi mladim omogočili dostojno delo.

DSCN0664 (Kopiraj)Kot zanimivost lahko izpostavimo, da je Mestna občina Celje pred dvema letoma  prejela certifikat Mladim prijazna občina. S pridobitvijo certifikata se občina zaveže, da bo področje mladih še naprej uspešno sistematsko urejala in v naslednjem štiriletnem obdobju nivo učinkovitosti ohranila oziroma dvignila. Pred letom dni so v Celj sicer odprli Inkubator Savinjske regije, kljub temu pa so gostje ugotavljali, da celjska občina enostavno ne stori dovolj za mlade.

Tea Jarc je izpostavila, da je v ukrepih sheme Jamstva za mlade predvideno zaposlovanje mladih v inšpektorskih službah. Izpostavila je, da so pripravili predlog spremembe zakona, ki pa je obstal in ga ni na politični agendi. Bistveno pa je, da se odpravi čim več nepravilnost in kršitev pri zaposlovanju.

Delavnica ZA dostojno delo: “Pomembno je, da poznamo svoje pravice”

Po okrogli mizi je potekala tudi delavnica ZA dostojno delo, kjer so se obiskovalci lahko izobrazili o delavskih pravicah, o kršitvah, prekarnih oblikah dela ter še mnogo več.

DSCN0668 (Kopiraj)Sledil je nastop dveh uspešnih Celjanov, Roka Tržana in Andreja Zalaznika, ki sta med obiskovalci zanetila veliko optimizma in dokazala, da je mogoče slediti svojim sanjam, če si le dovolj drzen, samoiniciativen in iznajdljiv. Njuni zgodbi o uspehu sta se dotaknili številnih obiskovalcev, ki so lahko ugotovili, da lahko s pravo idejo in vztrajnostjo premikajo gore.

Dogodek Junaki za Cele je morda dodal majhen kamen v mozaik reševanja velikega problema, vendar lahko z aktivacijo mladih na lokalni ravni, pozitivnim pristopom in poznavanju naših pravic skupaj poskrbimo za dostojno delo, ki si ga vsak zasluži.

Vabljeni k ogledu utrinkov z dogodka v spodnjem video posnetku in fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=1048]

seviqc-polsi-klik