Glavna obravnava preložena zaradi zdravstvenih razlogov Hilde Tovšak


Zagovornik nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak Boris Kanduti je prejšnji teden sodišče prosil za preložitev obravnave zaradi zdravstvenih razlogov nekdanje direktorice Vegrada. Celjsko okrožno sodišče je prošnji ugodilo.

Kot piše v obtožnici, sta nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak in nekdanja direktorica kadrovskega in splošnega sektorja družbe Branka Gabriel osumljeni poneverjanja in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Od začetka leta 2009 do sredine leta 2010 naj bi neupravičeno porabili dobrih 420 tisoč evrov iz Vegradovega solidarnostnega sklada, namenjenega delavcem treh družb Vegrada, poroča Dnevnik.

Odvetnik Tovšakove naj bi sicer že pridobil dokumentacijo dogovora med izvršilnim odborom sindikata in Vegradom, ki je predvidel, da se denar iz blagajne vzajemne pomoči lahko posoja vsem družbam v sistemu, če bi te zašle v likvidnostne težave, še pišejo Finance.

Obe obtoženi kazniva dejanja zanikata

Na predobravnavnem naroku julija letos sta sicer obe zanikali očitana kazniva dejanja, zato naj bi se sojenje nadaljevalo z današnjo glavno obravnavo, ki pa je preložena. Predsednik Okrožnega sodišča v Celju Miran Jazbinšek je za Finance pojasnil, da sodnica v zvezi s tem še ni sprejela nobene odločitve.

Specializirano državno tožilstvo je sicer od stečaja Vegrada oktobra 2010 prejelo 33 kazenskih ovadb, vloženi pa sta bili dve obtožnici. Poleg aktualne tudi obtožnica zaradi “goljufije na škodo Evropske unije”, kjer naj bi šlo za projekte Rimske terme in Betnava.

Več v člankih:

Finance: Tovšakova bolna, sodišče preklicalo obravnavo

Dnevnik: Sodišče preklicalo napovedano obravnavo proti Tovšakovi in Gabrielovi