Google Street View bo letos snemal tudi na Celjskem


Tudi v letošnjem letu bo spletni velikan Google opravil snemanje nekaterih slovenskih mest za svojo storitev ulični pogled oz. Street View. Z akcijo bodo začeli predvidoma 3. marca. 

Pogled na velenjski skakalnici in grad junija 2022 preko Google Street View

Na seznamu dveh ducatov naselij sta tudi dve z območja širšega Celjskega, in sicer Celje ter Velenje.

Preostali slovenski kraji, kjer nameravajo posneti ulice so: Ajdovščina, Črnomelj, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kočevje, Koper, Kranj, Kranjska Gora, Krško, Ljubljana, Maribor, Mislinja, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Podgorje, Postojna, Ptuj, Slovenska Bistrica, Stara Fužina, Vrhnika in Žiri.

Ameriško podjetje je po slovenskih ulicah prvič začelo snemati pred desetletjem.

Svojčas so bile v zvezi s snemanjem ulic tudi različne polemike. Na podlagi njih je Google zameglil obraze posameznikov in registrske tablice vozil. Na spletnem mestu Informacijskega pooblaščenca so zapisali, da razen s tem, da so prejeli obvestilo o snemanju posameznih krajev, s podrobnejšimi informacijami ne razpolagajo. Obenem ponujajo, da si lahko zainteresirani posamezniki ogledajo pravilnik o posnetkih, kjer so informacije navedene v slovenščini.

Preko te povezave lahko posamezniki prijavijo primere, kjer menijo, da gre za neprimerno vsebino. To so razdelili v več poglavij, in sicer:

  • kršitve pravic v zvezi z intelektualno lastnino,
  • spolno nazorna vsebina,
  • nadlegovanje in grožnje,
  • sovražni govor,
  • teroristična vsebina,
  • ogrožanje otrok,
  • podatki, ki omogočajo osebno prepoznavo.

Prav tako lahko zainteresirani posamezniki podajo predlog popravkov napačnih podatkov ali vnos novih informacij, npr. za lokacijo podjetja ali znamenitost.

B.R., vir slike: zajem zaslona GSW