Gorenje zaganja proizvodnjo televizorjev. Izdelali jih bodo 4 milijone letno

11. 01. 2021 09:40

Gorenje Velenje je pretekli teden začel postopni zagon proizvodnje v novi tovarni TV aparatov, ta teden pa začenjajo tudi z rednim obratovanjem.

V tovarni televizorjev Hisense Europe Electronic že dela več kot 350 zaposlenih, do konca januarja pa napovedujejo povečanje števila zaposlenih na 520. Gorenje prav tako zaposljuje tudi v tovarni gospodinjskih aparatov.

Skupina Hisense Gorenje Europe je sicer še lani aprila napovedala množično odpuščanje.

V velenjski tovarni televizorjev Hisense Europe Electronic bodo izdelovali televizijske aparate pod blagovno znamko Hisense za evropski trg. Proizvodnja bo potekala v dveh izmenah in v začetku na treh proizvodnih linijah, že v februarju pa nameravajo zagnati še dve dodatni liniji.

Načrtujejo, da bodo v začetni fazi prvih tednov izdelali okrog 800 televizorjev dnevno. Ob vzpostavitvi celotne proizvodnje, pa bodo v prvi fazi izdelovali dva milijona televizorjev letno, nato pa bodo glede na zahteve s trgov proizvodno zmogljivost v naslednjih dveh letih povečevali do skoraj štirih milijonov televizorjev letno.

Namesto odpuščanja zaposlovanje

Medtem ko je skupina Hisense Gorenje Europe še lani aprila napovedala množično odpuščanje, se je situacija sedaj obrnila v drugo smer. Še ta mesec bodo namreč v prozivodnji televizorjev potrebovali kar 170 zaposlenih, kasneje pa glede na načrte še veliko več. V tovarni televizorjev so sicer zaposlitev najprej ponudili zaposlenim v matični tovarni Gorenje, letos pa napovedujejo zaposlovanje iskalcev zaposlitve na trgu dela. Že ta mesec bodo v tovarni televizorjev zaposlili 80 teh. Več sto zaposlitev pa napovedujejo tudi v matični tovarni gospodinjskih aparatov.

Slovenija pa je postala center Hisensovih proizvodnih operacij

“Hisense s to naložbo podpira strategijo centraliziranja proizvodnih baz v Evropi ter tako povečuje učinkovitost delovanja, tudi s stroškovnega vidika, Slovenija pa je postala center Hisensovih proizvodnih operacij, prav tako tudi sedež evropskega dela skupine. Naložba v tovarno TV aparatov je bila vredna sedem milijonov evrov.

Naložba je pomembna tudi za Velenje in širšo regijo, saj vzpostavitev proizvodnje TV aparatov Hisense, ki prinaša več kot 500 delovnih mest, prispeva k zmanjšanju lokalne brezposelnosti, širitvi proizvodnih aktivnosti, trajnostnemu razvoju ter večji konkurenčnosti in internacionalizaciji. Dodana vrednost nove TV tovarne v smeri razvoja regije bo tudi možnost vzpostavitve lokalne dobaviteljske mreže, s čimer podpiramo tudi razvoj malega gospodarstva,” so ob zagonu tovarne zapisali v skupini Gorenje.

Uradno odprtje tovarne TV aparatov bo zaradi epidemije prestavljeno na predvidoma februarja.

foto: Gorenje

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 0,509 seconds.