Hilda Tovšak sodišče prosila za milejšo kazen


Nekdanja direktorica velenjskega Vegrada Hilda Tovšak je pred današnjim izrekom kazni na sodišču povedala, da iskreno obžaluje kaznivo dejanje in da se kesa. Sodišče je prosila za milo kazen, pri tem pa se je sklicevala na svojo starost (62 let) in zdravstveno stanje. Kot je še povedala, se z denarjem od družin umrlih delavcev ni sama okoristila, ampak je vse delala v korist Vegrada, poroča portal 24ur.com.

Tovšakova je v zagovoru še povedala, da je kot direktorica Vegrada redno plačevala vse prispevke in plače delavcem ter da ni nikoli dala navodil za porabo denarja iz sklada za vzajemno pomoč, pa piše MMC.

Obtožnica nekdanjo gradbeno baronico in nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja družbe Branko Gabriel bremeni, da sta podrejeni delavki  naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nekaj več kot 400.000 evrov nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde.

Sodišče bo Tovšakovi danes izreklo kazen. Tožilec je napovedal, da bo zanjo zahteval dve leti zapora.

Za jutri je sicer že razpisan predobravnavni narok, ki Tovšakovo in druge obdolžuje kaznivega dejanja goljufije na škodo EU v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme. Višina protipravne premoženjske koristi v tem primeru znaša 3,5 milijona evrov.

Za zdaj še ni znano, ali bo tudi to kaznivo dejanje Hilda Tovšak priznala.