Mirko Tuš podkupoval za frekvence?


Več kot 60 kriminalistov in policistov je v sredo izvedlo obsežno preiskavo gospodarske kriminalitete in korupcije v zvezi z več let staro odločbo Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS v zvezi s Tušmobilom. Slednji je pred leti do dovoljenja za mobilnega operaterja prišel z nakupom podjetja Vega. Od takrat so se pojavljali pomisleki o nakupu podjetja, kako je bilo mogoče priti do dovoljenja agencije tako, da so preprosto kupili podjetje, ki je dovoljenje pridobilo in plačalo.

Po poročanju spletnega portala Rtvslo.si, so kriminalisti hišne preiskave v sredo opravili pri enaindvajsetih fizičnih osebah in gospodarskih družbah, tudi na domu Mirka Tuša v Lokrovcu pri Celju. Zaradi suma storitve gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije so iskali materialne dokaze, ki bi jih lahko uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku. Pet osumljencev so kriminalisti pridržali, vendar so jih kmalu izpustili. Preiskava je potekala tudi na sedežu celjske trgovske družbe Tuš, kjer zatrjujejo, da preiskava ni povezana s poslovanjem nobene od družb v okviru Tuš Holdinga.

Po neuradnih podatkih je Mirko Tuš osumljen dajanja podkupnine, nekdanji direktor Apeka Tomaž Simonič pa sprejemanja podkupnine, saj naj bi za sporni posel (brezplačno dodelitev frekvence v pasu 1800 Mhz in frekvenco UMTS) dobil stanovanja. Slednji je za Planet.si izjavil, da gre najverjetneje za napako, saj sploh ne ve, za kaj gre. Mirku Tušu po poročanju Financ grozi do osem let zapora, če mu organi pregona dokažejo za zdaj še sum dajanja podkupnine za pridobitev frekvenc. Finance tudi poročajo o neuradnih “pomagačih” pri sklenitvi posla, ki bi naj bili Tomislav Gačnik, šef družbe Telech, pri katerem je včeraj popoldne potekala ena izmed zgoraj omenjenih preiskav. Omenjen je tudi Gorazd Lukman, nadzornik Engrotuša, Gregor Dobrila, nekdanji prvi kadrovnik na Vegi, hišna preiskava pa je menda potekala tudi pri nekdanjemu direktorju Tušmobila, Marku Fujsu.

Slovenski mediji o preiskavah v Tušu:

RTV Slovenija:
Kriminalisti na domu Mirka Tuša
Preiskava Apeka in Tuša: stanovanja v zameno za frekvence?

Delo:
Kriminalisti v Tušu iščejo brezplačne frekvence

Finance:
V živo: Policija ni pridržala Tuševih uslužbencev
Tudi ti, Mirko Tuš?

Planet:
Simonič: Najverjetneje gre za napako

24ur.com:
Kriminalisti tudi v Pivovarni Laško