Izjemen odziv na 3. Festival izobraževanja in zaposlovanja (foto in video)


V četrtek, 12. januarja, je na celjskem sejmišču potekal že tretji enodnevni izobraževalno-zaposlitveni festival, na katerem se je predstavilo več kot 45 delodajalcev in ponudnikov zaposlitve. Namenjen je bil iskalcem zaposlitve, tistim, ki prvič vstopajo na trg dela, učencem, dijakom in študentom ter njihovim staršem in seveda tistim, ki iščejo informacije o najboljših izobraževalnih programih in kariernih priložnostih.

Izvršna direktorica družbe Celjski sejem, soorganizatorja 3. Festivala izobraževanja in zaposlovanja, Breda Preskar Obrez, je v pozdravnem nagovoru v Modri dvorani o dogodku in pripravah na edini tovrstni karierni dogodek v regiji poudarila: “Festival je za sami izvedbo zahteval ogromno priprav. Organizatorji smo takoj po zaključku lanskega festivala naredili zaključke in pripravili vzporednice za današnji dogodek. Pripravili smo že 3. festival, ki je še aktualnejši in kljub težkim razmeram današnjega časa ponuja še več vsebin kot lani. Številne priložnosti, informacije o možnostih za izobraževanje, zaposlovanje in štipendiranje ter razne informacije o deficitarnih poklicih in o možnostih razvoja kariernih poti. Znanje je zagotovo naše največje bogastvo, delo pa je vrednota, zato poskrbimo, da bomo s pridom izkoristili vse informacije, ki se nam danes ponujajo.”

Utrinki iz otvoritvenega dela, kjer so sodelovali tudi učenci OŠ Lava, spodaj govornika Miran Gracer in Štefan Grosar.

Prisotne je nagovoril tudi Janez Jazbec, direktor agencije Razvojne agencije Savinjske regije, ki je poudaril problem brezposelnosti, ki se je v zadnjih letih močno povišala in se še ni ustavila: “Za 3. Festivalom izobraževanja in zaposlovanja stojimo ljudje, ki smo želeli, da bi danes vsi obiskovalci dobili informacije preko vedenja o tem, kaj je mogoče narediti danes, kaj jutri in kaj v prihodnosti. Kaj je tisto, kar bi mlade pripeljalo da bodo dobili službe oziroma tiste, ki ste trenutno brezposelni, kaj in kako je mogoče ukrepati, da bi se čim prej zaposlili…”.

Miran Gracer, predsednik OOZ Celje, ki je poudaril kadrovski problem, s katerim se zadnja leta srečujejo podjetniki in podal nekaj smernic, ki bi lahko problem zaustavile: “Kdor nima vizije in kadrovske politike, ta je slab podjetnik. Usmeritev, kako pomagati našemu članstvu pri reševanju kadrovske problematike je v naši zbornici že zelo dolga. Pričela se je kar kmalu po uvedbi usmerjenega izobraževanja, ki je pripeljalo do situacije, v kateri se nahajamo danes. Ugotavljamo, da gre nekoliko na bolje, da so obrtni poklici bolj cenjeni kot nekoč, da je zaposlitev varnejša kot v drugih strokah ter da je še vedno pomanjkanje kvalitetnih strokovnih kadrov, katerih si želi vsak delodajalec…zato smo se tudi letos odločili sodelovati na 3. FIZu, saj tudi letos od njega veliko pričakujemo, verjamem pa tudi, da tudi razstavljavci in obiskovalci. Posebej me veseli, da festival postaja tradicionalen in verjamem, da bo dal rezultate na dolgi rok, saj vemo, da se čez noč ne da nič storiti. Škoda je le, da se slednjega ne zavedajo ljudje na področju izobraževanja, poklicani in najbolj odgovorni za sozvočje šolstva in gospodarstva…”. Obenem se je Gracer dotaknil tudi aktualnega političnega dogajanja, ki po njegovih besedah potrjuje, da si gospodarstveniki od trenutne politike ne morejo obetati nič dobrega. Vabljeni k ogledu njegove izjave, ki jo je podal za naš portal in si jo lahko ogledate v spodnjem video prispevku.  

Uradno otvoritev festivala, ki se je pričel ob 9. uri, je opravil Štefan Grosar, podpredsednik OZS in predsednik upravnega odbora OZS, ki je prepričan, da so napačna miselnost, napačne prioritete in zgrešen šolski sistem pripeljali do stanja, v katerem se nahajamo: “Menim, da je ta dogodek nastal predvsem iz razloga, da dobimo na stran tiste, ki razmišljajo s svojo glavo že dovolj zgodaj in niso pod vplivom miselnosti nas starejših, ki je prisotna že desetletja v glavah ljudi, da če se ne boste učili, boste morali pa delati. To seveda pomeni, da boste morali iti v nek poklic. Paradigma, ki je na žalost popolnoma zgrešena….V naši organizaciji ugotavljamo, da je prioriteta pri nas postalo izobraževanje in doseganje vseh mogočih nazivov, gre za odraz, po mojem mnenju, zgrešenega šolskega sistema, katerega rezultat je skoraj 30.000 visoko izobraženih brezposelnih. Slednje kaže na napačne prioritete in usmeritve družbe. Zato smo si v naši organizaciji zadali naloge, da skušamo mlade, začenši s tistimi, ki so še v vrtcih in nadaljevali s tistimi v osnovnih šolah, pridobiti na to stran, da se ne bodo naučili le producirati znanje, ki jim ga podaja učitelj, temveč bodo pričeli razmišljati s svojo glavo in bodo pričeli ustvarjati…”.

3. FIZ je postregel s predstavitvijo številnih poklicev, nekatere so obiskovalci lahko spoznavali v praksi.

V Modri dvorani je po uradni otvoritvi sledil promocijski dogodek Savinjske regije v okviru projekta Krožki UPI, OOZ Celje, kjer je svoje delo predstavilo 10 osnovnih šol s podružnicami, ki so v projekt vključene. Ves dan, od 9h, ko je festival odprl svoja vrata, pa vse do 16h, ko jih je zaprl, so na celjskem sejmišču potekala številna predavanja, predstavitve pilotskih projektov, delavnice, nasveti marketinškega guruja za povečanje prodaje, dobička, ki deluje v vsakem poslu in ki jih lahko uporabi v svojem osebnem življenju vsak študent, zaposleni, podjetnik in celo upokojenec, Aleša Lisaca, številne poklice so predstavili dijaki celjskih poklicnih šol, v dvorani E pa so člani OOZ Celje svoje poklice prikazali čisto praktično.

Na sejmišču si je ves čas festivala bilo mogoče ogledati delček vsakdanjega delovnika 14 različnih poklicev. Med drugim so se predstavil grafični oblikovalec, frizer, kozmetični tehnik, klepar krovec, avtoserviser, avtoklepar, suhomontažer, natakar, pek, slaščičar, voznik v mednarodnem prometu, programer, video montažer, na dvorišču sejmišča pa so svoje delo predstavili tudi vojaki, ki so pritegnili zanimanje številnih dečkov, zanimanje za služenje domovini je bilo opaziti tudi pri dekletih.

Dogodek je med drugim ponudil odgovore na vprašanja, kakšne zaposlitvene priložnosti ponuja regija ter katere kadrovske štipendije so na voljo. Obiskovalci celjskega sejmišča so lahko pridobili številne koristne informacije o zaposlitvenih in izobraževalnih priložnostih regije.

Festival je pritegnil številne obiskovalce, ki so si med drugim lahko ogledali delček vsakdanjika 14 poklicev.

3. Festival izobraževanja in zaposlovanja si bomo zagotovo zapomnili po izjemnem odzivu obiskovalcev, nad čemer so bili prijetno presenečeni tudi organizatorji, ki so v pripravo dogodka nedvomno vložili veliko truda in časa. Po njihovi oceni so izpolnili skoraj vsa pričakovanja. Za prihodnje leto so si po besedah Brede Preskar Obrez v prvi vrsti zadali boljše sodelovanje z večjimi podjetji, saj prav na tem področju ostaja še veliko odprtih možnosti. Če bodo seveda velika podjetja našla posluh za sodelovanje in se nanj tudi odzvala, saj gre vendarle za največji karierni dogodek v regiji.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, v katerih si lahko prisluhnete razmišljanju in oceni festivala, ki sta ga podala Miran Gracer, predsednik OOZ Celje ter Štefan Grosar, predsednik UO OZS. Ogledate si lahko tudi galerijo fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=116]

v/t/f: Egon Horvat