Kako je bilo na prvem obrtnem sejmu v Celju (foto)


Letos v septembru bo odprl vrata 50. MOS. Zgodovinski arhiv Celje je zato ob tej priložnosti pogledal v zgodovino in ponovno obudil prvi MOS. Prvi sejem obrti v Celju je potekal od 28. septembra do 6. oktobra 1968 na stadionu Atletskega društva Kladivar. 

mos-1968-trak
Predsednica Skupščine občine Celje Olga Vrabič odpre 1. sejem obrti v Celju, 1968.

Odločitev o prirejanju sejmov obrti v Celju je padla leto prej, ko so se na Dobrni na 1. zboru obrtnikov, ki je potekal med 2. in 3. septembrom zbrali slovenski in del hrvaški obrtnikov.

Pobudnik in organizator tega zbora je bilo Poslovno združenje za obrt, gostinstvo in komunalo Celje.

V prvi vrsti je bil cilj tega zbora in tudi naslednjih sejmov obrti načeti probleme obrti in nakazati rešitve, tudi zakonske. Prav zaradi tega lahko rečemo, da so bili sejmi obrti tudi »politični«, saj so v ta namen na sejem vabili tudi številne politike, od zveznih in republiških, do politikov iz lokalnega okolja.

Prvi sejem obrti v Celju leta 1968 je pripravljal organizacijski obor za pripravo 1. sejma obrti v Celju pod vodstvom predsednika upravnega odbora Poslovnega združenja za obrt, gostinstvo ter komunalo Celje-Maribor Fedorja Gradišnika, ki je bil takrat tudi direktor Zavoda za napredek gospodarstva v Celju.

Sejem so pripravili na stadionu Atletskega društva Kladivar in že takrat so ocenili, da omenjena lokacija z okoliškimi prostori ni primerna za takšno prireditev.

1. sejem obrti je potekal na 6000 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih razstavnih prostorov z okoli 160 razstavljavci, obiskalo pa naj bi ga okrog 65.000 obiskovalcev.

Z isto vstopnico  si je bilo mogoče ogledati tudi specializirano razstavo zlata in kristala, ki sta jo v prostorih Zlatarne Celje pripravili Steklarna Boris Kidrič Rogaška Slatina in domača zlatarna. Podjetje Aurea Celje je ob 1. sejmu obrti v Celju pripravilo tudi posebne značke z emblemom sejma.

V vseh dneh trajanja 1. sejma obrti so se zvrstile številne vzporedne prireditve, Mmd obiskovalci pa so se zvrstili tudi številni predstavniki javnega in političnega življenja, na primer: predsednik republiške skupščine Sergej Kraigher, podpredsednik republiškega izvršnega sveta Vinko Hafner, predsednik republiške gospodarske zbornice Leopold Krese, predsednica celjske občinske skupščine Olga Vrabič, predstavniki obrtnikov iz Madžarske in Avstrije ter drugi.

Spodaj si poglejte še nekaj fotografij:

mos-1968-kolaz
Govor direktorja Poslovnega združenja za obrt, gostinstvo in komunalo Celje-Maribor Ivana Uranjeka ob otvoritvi (zgoraj levo). Govor predsednika sveta za obrt pri republiški gospodarski zbornici Stanka Šnajderja ob otvoritvi (spodaj levo). Obiskovalci na otvoritveni slovesnosti (zgoraj desno). Pogled na razstavni prostor na 1. sejmu obrti v Celju – Trgovsko podjetje na veliko in malo Tehno-Mercator (spodaj desno). Pogled na razstavni prostor pred tribuno na 1. sejmu obrti v Celju na stadionu Atletskega društva Kladivar (naslovna fotografija).

Objava arhivskega gradiva z opisom napoveduje novo razstavo Zgodovinskega arhiva Celje in Celjskega sejma, ki obeležuje letošnji jubilejni 50. MOS. Zunanja panojska razstava avtorja Jožeta Kranjca z naslovom “Vse za obrt, obrt za vse” bo približno dober teden v začetku septembra na ogled v mestnem središču Celja, potem pa se z začetkom sejma seli na celjsko sejmišče.

(Zgodovinski arhiv Celje)

foto: Fototeka Božič Milan / SI ZAC

grobelnofest-polsi-klik