Kako se danes preživljajo nekdaj uspešna celjska podjetja?

25. 04. 2013 10:34

V zgodovino Celja so se zapisala tudi pomembnejša in izjemno uspešna podjetja o katerih se je govorilo po celotni Jugoslaviji in tudi drugod. Ta podjetja so bila pomembna tako za razvoj našega mesta, kot so tudi pomagala izoblikovati njegovo zgodovino. Medtem, ko se danes večina naših lokalnih podjetij težko preživlja, je pred leti uspeh celjskih velikih gospodarskih enot odmeval daleč naokrog. Preverili smo, katera so bila ta podjetja pred leti in kako poslujejo danes.

Eno izmed najbolj uglednih celjskih podjetij z bogato in najdaljšo tradicijo je Zlatarna Celje. Pričetek njihovega obstoja je zapisan v leto 1844, čeprav ima zlatarstvo v Celju velik pomen že od leta 1446. Zlatarna Celje v svoji obrti že 160 let ohranja ročno proizvodnjo, ki jo danes dopolnjuje s sodobno tehnologijo. Poleg vrhunskega oblikovanja in izvrstnega dela priznanih celjskih zlatarskih mojstrov, se zlatarna lahko pohvali tudi s sodelovanjem z mnogimi znanimi imeni. Pozornost je tako Zlatarna Celje zagotovo pridobila z novimi dizajni naše izvrstne smučarke Tine Maze.

Drugo izmed najstarejših pomembnih podjetij v Celju, je Cinkarna, katere pričetek obstoja sega v leto 1873. V 19. stoletju je Cinkarna bila le topilnica cinka, v naslednjem stoletju pa se preusmeri v kemijsko-predelovalno dejavnost. Najpomembnejša danes pa sta proizvodnja in trženje pigmenta titanovega dioksida. Čeprav podjetju mnogi sodijo zaradi onesnaževanja, je to še vedno eno najmočnejših celjskih podjetij s 1000 zaposlenimi in 80 % realizacijo prodaje na globalnih trgih.

Podjetje ustanovljeno leta 1894, je svoje ime pod katerim ga še danes poznamo, dobilo šele v letu 1964. Libela Elsi, ki je eno najstarejših podjetij v regiji, je tehnološko napredno podjetje s tradicijo proizvodnje tehtnic.

Zagotovo med najbolj poznana celjska podjetja, sodi Emo – Ett Celje. Še danes najverjetneje ni celjskega gospodinjstva brez emajlirane posode narejene v dotičnem podjetju.  Ustanovil ga je Adolf Westen in mu v znak kakovosti dodelil blagovno znamko ”dveh levov”. Ime izhaja iz začetnih črk storitev podjetja: emajlirnica, metalna industrija in orodjarna. Danes je proizvodnja tega nekdaj velikega in svetovno znanega podjetja, zelo skrčena.

Aero je s svojim delovanjem kot podružnica, pričelo že v letu 1929. Kot samostojno podjetje pod imenom, ki ga poznamo še danes, pa je bilo ustanovljeno leta 1946. Aero je v letih svojega delovanja sodelovalo z mnogimi priznanimi podjetji iz Slovenije, Balkana in sveta.

Toper je eno najbolj znanih in uspešnih slovenskih tekstilnih podjetij. Rojeno je bilo po drugi svetovni vojni in takrat proizvajalo milijone belih srajc. Že od začetka pa je Toper bil vezan na šport. Danes pa to precej uspešno podjetje, ni več vezano na delovanje v Celju.

Od leta 1949 pa je svoje korenine pričelo širiti podjetje Kovinotehna. Kot sami pravijo, danes njihove krošnje segajo vse od Sibirije do Sahare. Danes je to eno izmed največjih instalacijskih podjetij v Sloveniji, preseljeno v Novo mesto.

Takoj, ko bodo javno znani poslovni izidi podjetij v letu 2012, bomo o tem pripravili dopolnjujočo novico, zato spremljajte Celje.info še naprej.

Pripravila: Patricija Čamernik

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 0,962 seconds.