Kdo so najbogatejši Celjani in drugi s Celjskega 2016

11. 11. 2016 13:07

Revija Manager že desetletje objavlja lestvico sto najbogatejših Slovencev. Tudi letošnja prinaša nekaj novosti, kar pa ne velja za sam vrh. Letošnjo lestvico so zaznamovali večji skoki vrednosti premoženja posameznikov, prag za vstop na letošnjo lestvico pa se je v primerjavi z lanskim dvignil za 2,5 milijona evrov.

Najbogatejša Slovenca ostajata ustanovitelja in največja lastnika podjetja Outfit7 Iza in Samo Login, ki tako že četrto leto zapored z ocenjenim premoženjem na 699 milijonov evrov (lani 855, torej 18-odstotkov več!) ostajata na čelu lestvice 100 najbogatejših Slovencev.

Drugo mesto letošnje lestvice zaseda Joc Pečečnik, največji lastnik skupine Interblock (lani 4.), ki se je na vseh dosedanjih lestvicah uvrstil med 20 najbogatejših Slovencev. Njegovo premoženje je ocenjeno na 255 milijonov evrov oz. šest odstotkov več kot lani.

Tretje mesto zasedata Tatjana in Albin Doberšek, ustanovitelja nemškega družinskega podjetja Engineering Doberšek, ki sta lani zasedala peto mesto. Njuno premoženje je ocenjeno na 222 milijonov evrov, štiri odstotke manj kot lani.

Kdo so najbogatejši Celjani?

Na lestvici tudi letos najdemo imena s Celjskega, ki pa so morali za vstop na letošnjo lestvico najbogatejših 100 pod palcem imeti vsaj 17,6 milijona evrov, lani “le” 15,1.

Bogomir Strašek
Bogomir Strašek

Najvišje, kar 11. mesto na lestvici zaseda Bogomir Strašek, direktor KLS Ljubno, podjetja, ki je v Evropi in svetu znano po proizvodnji zobatih jermenov za avtomobile.

Po oceni revije Manager se je njegovo premoženje v primerjavi z letom poprej, povečalo iz 57 milijona evrov na kar 67,5 milijona evrov, kar ga uvrša štiri mesta višje, na 11. mesto najbogatejših Slovencev v letu 2015.

Franc Jager
Franc Jager

14. mesto letos zaseda Franc Jager, katerega premoženje je ocenjeno na 57 milijonov evrov, kar je 24 odstotkov več kot lani (46,1). Družinsko podjetje Jagros v svojih več kot 35 poslovalnicah zaposluje skoraj 500 ljudi, približno 70 več kot lani.

17. mesto s 53,2 milijonov evrov ocenjenim premoženjem zaseda Matej Romih, 4,5-odstotni lastnik britansko-ciprske skupine Outfit7, katerega največja lastnika sta Iza in Samo Login, večletna prvouvrščena na Managerjevi lestvici.

Zoltan Varga
Zoltan Varga

Kar 18 mest nižje kot lani, ko je zasedal 7. mesto, s 43 milijonov vrednim premoženjem (lani 111 milijonov evrov), 25. mesto zaseda 42-letni finančnik Zoltan Varga, direktor pri družbi Och-Ziff Capital Management.

Po uradnih razkritjih naj bi imel v lasti nekaj čez 13 milijonov delnic Och-Ziff Capital Management, ki so bile lani skupaj vredne 111 milijonov evrov. A njihova borzna vrednost je v zadnjem letu strmo padla, ko so v družbi priznali, da je londonska družba prala denar za libijskega diktatorja Gadafija, poleg tega pa jim očitajo še kopico drugih spornih poslov. Varga je doživel največji padec premoženja na letošnji lestvici.

franc_pisek
Franc Pišek

38. mesto (lani 58.) letos zaseda lanskoletno presenečenje med stoterico najbogatejših Slovencev, podjetnik iz Šmarja pri Jelšah Franc Pišek, lastnik podjetja Pišek – Vitli Krpan, ki proizvaja kmetijske stroje, namenjene gozdarstvu. Začetki družbe, ki kar 80 odstotkov izdelkov izvozi v tujino, segajo v leto 1972. Premoženje je ocenjeno na 29,1 milijona evrov, kar je 34-odstotkov več kot lani (21,7 milijona evrov).

57. mesto zasedata  Ivan in Tatjana Pfajfar iz celjske družbe Inpos (trgovina na debelo in drobno s tehničnim blagom). Devet mest višje kot lani, ko sta zasedala z 19,5 milijona evrov 66. mesto, ju je poneslo premoženje, ocenjeno na 23,3, milijona evrov. Podjetje, ki zaposluje okoli 180 ljudi, je v letu 2015 povečalo tržni delež in je eno redkih, ki mu je uspelo doseči rast prodaje in povečanje razlike v ceni.

59. mesto pa letos zaseda Miran Zagožen iz Savinjske doline, ki je na lanski lestvici skupaj z očetom Zdravkom z ocenjenim premoženjem 38. mesto. Lastnik dveh podjetij (Aplast in Zagožen) zaposluje več kot 30 ljudi. Premoženje za leto 2016 znaša 12-odstotkov manj kot lani in je ocenjeno na 22,8 milijona evrov.

Izidor Krivec
Izidor Krivec

Kar 30 mest nižje kot lani, na 70. mestu, pa najdemo Izidorja Krivca, direktor Celjskih mesnin, ene najuspešnejših slovenskih živilskih podjetij. Ocenjena vrednost premoženja v letošnjem letu se je ustavila pri 21,4 milijona evrov (lani 24,8 milijona evrov). V Managerju med drugim pojasnjujejo, da uradne evidence kažejo, da krivec skupaj s svojo družbo Amur Inženiring obvladuje skoraj 90-odstotkov Celjskih mesnin, ki so lani iztisnile male delničarje in umaknile večino lastnih delnic.

Savo Grilj iz Slovenskih Konjic, lastnik podjetja Konus Konex, specializirano za proizvodnjo transportnih in pogonskih elementov, je letos uvrščen na 74. mesto. Podjetje je prepoznavno predvsem po uspešnem poslovanju, več kot 80 odstotkov prihodkov ustvarijo na tujih trgih, največ v državah EU, priložnosti pa iščejo tudi v ZDA, Braziliji in Rusiji. Vrednost premoženja Sava Grilja je letos ocenjena na 20,5 milijonov evrov (lani 22,1 milijona evrov).

78. mesto zasedata Robert Grah in Romanca Hoić iz Slovenskih Konjic. Robert Grah, lastnik podjetja Automotive in istoimenskega podjetja v Srbiji, se ukvarja s proizvodnjo svetil za avtomobilsko industrijo, zadnja leta pa se umerja predvsem v energetsko varčno ulično razsvetljavo. Grahova sestra Romanca Hoić je z družbo Roma poslovne storitve polovična lastnica GR-poslovne storitve. Vrednost njunega premoženja je letos ocenjena na 20,3 milijona evrov (lani 23,1 milijona evrov). Še en velik padec v primerjavi z lanskim letom, ko sta zasedala 45. mesto.

Na lestvico, na 80. mesto, pa se letos vračata Igor in Tanja Skaza iz podjetje Plastika Skaza. Lani sta na razširjeni lestvici najbogatejših zasedla 106. mesto. Njuno premoženje je letos ocenjeno na 19,5 milijona evrov (lani 14,5 milijona evrov). Podjetje, ki proizvaja različne izdelke za Fiat, Opel, Gorenje in druga podjetja, se ponaša tudi z izdelki z lastno blagovno znamko. Zaposluje 25 ljudi, katerih povprečna starost je 32 let.

Bojan Albreht
Bojan Albreht

Med sto najbogatejših pa je po povratku že drugo leto zapored družina Albreht, ki upravlja Zlatarno Celje. Lani so zasedali 76. mesto, letos pa kar 19 mest nižje, na 95. mestu. Njihovo premoženje je sicer z devetimi odstotki višje kot lani ovrednoteno na 19 milijonov evrov, prihodki skupine Zlatarna Celje so se okrepili za 19 odstotkov, kar pripisujejo predvsem višji ceni zlata. Konec prejšnjega leta je skupina zaposlovala še nekoliko več ljudi kot lani, kar 373.

Povratnik na lestvici najbogatejših pa je Uroš Merc, 64,7 odstotni lastnik skupine Bisol Group, ki proizvaja silicijeve fotonapetostne module za komercialno in osebno rabo. Svoje proizvode tržijo v 64 državah, zaposlujejo pa 194 ljudi. Ocena premoženja znaša 18,9 milijonov evrov, odlični pa so obeti oz. kazalniki za prihodnje leto.

Z lestvice prvič izpadel Mirko Tuš

Z lestvice je medtem izpadel Mirko Tuš, ki je bil prva štiri leta najbogatejši Slovenec. Razlog za to so slabi rezultati Tuš Holdinga.

Vir: Manager

Foto: arhiv Celje.info, Wikipedija, colourbox

 

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,239 seconds.