Kdo so najbogatejši z območja Celja za leto 2014

07. 11. 2014 20:40

najbogatejsi 2013Že od leta 2007 revija Manager vsako leto objavlja lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Letošnjo lestvico je zaznamovala menjava na samem vrhu najbogatejših Slovencev, saj sta po treh letih “vladavine” Sandija Češka slednjega na drugo mesto porinila Iza in Samo Login, ki sta po oceni Managerja nova najbogatejša Slovenca, s 617,2 milijona evrov vrednim premoženjem. Na lestvici tudi letos najdemo imena s Celjskega, ki pa so morali za vstop na letošnjo lestvico pod palcem imeti vsaj 13,2 milijona evrov, lani “le” 11,6.

Letošnja ocena vrednosti premoženja 100 najbogatejših Slovencev, ki jo revja Manager objavlja že od leta 2007, je rekordna, znaša namreč skoraj 4,5 milijarde evrov. S področja Celja 6. mesto zaseda 39-letni finančnik Zoltan Varga s 125,5 milijona evrov. V Zagrebu rojen, od otroštva pa v Zrečah živeči izvršni direktor pri družbi Och-Ziff Capital Management, naj bi imel v lasti 13 milijonov delnic Och-Ziff Capital Management, ki so skupaj vredne 110 milijonov evrov. Po pisanju Managerja naj bi bilo njegovo premoženje vredno 125,5 milijona evrov, kar ga uvršča na 6. mesto lestvice 100 najbogatejših Slovencev.

Mirko Tuš
Mirko Tuš

Z lanskega 8. mesta najbogatejših Slovencev pa je Mirko Tuš po oceni Financ letos “padel” na 15. mesto. Premoženje nekdanjega najbogatejšega Slovenca letos znaša 53,1 milijon evrov (lani 34,5 milijona evrov). Tuš ima v primerjavi z letom 2008, ko je bil že drugič zapored najbogatejši Slovenec, tako “le še” 10 % premoženja (2008 je bilo njegovo premoženje ocenjeno na 550 milijonov evrov).

Franc Jager
Franc Jager

Franc Jager je v lanskem letu na lestvici revije Manager s 35,6 milijoni evrov vrednim premoženjem zasedal zavidljivo 17. mesto. Letos je njegovo premoženje ocenjeno na 47,1 milijona evrov, kar je kar 11,5 milijona več kot lani in ga (tudi zavoljo dejstva, da je letošnji seštevek vrednosti premoženja 100 najbogatejših Slovencev rekordno, skoraj 4,5 milijarde evrov) uvršča tri mesta nižje od lanskega, na 20. Letošnja ocena Jagrovega premoženja med drugim potrjuje kontinuiteto rasti prihodkov, ki naj bi v povprečju naraščali vsaj za 10 % letno. Sicer pa družinsko podjetje Jagros v svojih 32 poslovalnicah zaposluje skoraj 400 ljudi (za primerjavo: še lani jih je bilo v 26 poslovalnicah zaposlenih 315).

Mesto za Francem Jagrom pa letos zaseda Bogomir Strašek, direktor KLS Ljubno. Podjetje je v Evropi in svetu znano po proizvodnji zobatih jermenov za avtomobile. Po oceni revije Manager se je njegovo premoženje v primerjavi z letom poprej, ko se je drugič postavil ob bok najbogatejših in sicer na 29. mesto, povečalo iz 24,8 milijona evrov na 44,7 milijona evrov. Slednje ga uvršča na 21. mesto 100 najbogatejših Slovencev v letu 2014.

34. mesto letos zasedata Robert Grah in Romanca Hoić iz Slovenskih Konjic. Robert Grah je lastnik podjetja Automotive in istoimenskega podjetja v Srbiji. Osnovna dejavnost je proizvodnja svetil za avtomobilsko industrijo, zadnja leta pa se umerja predvsem v energetsko varčno ulično razsvetljavo. Grahova sestra Romanca Hoić je z družbo Roma poslovne storitve polovična lastnica GR-poslovne storitve. Vrednost njunega premoženja je ocenjena na 27,2 milijona evrov (lani sta z ocenjenim premoženjem na 19,7 milijona evrov zasedala 39. mesto).

Savo Grilj
Savo Grilj

Kar 13 mest višje kot lani, ko je zasedal sredino lestvice,  pa je letos zasidran Savo Grilj iz Slovenskih Konjic, lastnik podjetja Konus Konex, specializirano za proizvodnjo transportnih in pogonskih elementov. Podjetje je prepoznavno predvsem po uspešnem poslovanju, več kot 80 odstotkov prihodkov ustvarijo na tujih trgih, največ v državah EU, priložnosti pa iščejo tudi v ZDA, Braziliji in Rusiji. Vrednost premoženja Sava Grilja je letos ocenjena na 25 milijonov evrov (lani 17,7 milijona evrov), kar ga na letošnji lestvici uvršča na 37. mesto.

Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin, letos zaseda 41. mesto. “Vreden” naj bi bil 24 milijona evrov, kar je dobre 4 milijone evrov več kot lani, ko je njegovo premoženje znašalo 15,8 milijona evrov, kar ga je uvrščalo na 46. mesto.

Lanskoletna novinka na lestvici najbogatejših, Laščanka Maja Gerčer, s premoženjem, ocenjenim na 16,1 milijona evrov, letos zaseda 79. mesto (lani 84. mesto z 12,8 milijona evrov vrednim premoženjem). Maja Grečer je s svojim podjetjem AGM Nemec med zmagovalkami krize v gradbeništvu. S propadom velikih gradbincev so vzklili mali, agilni in nezadolženi, med njimi je seveda AGM Nemec, katerega primarna dejavnost je gradbeništvo. Podjetje ima v lasti betonarno in vozni park, ki jim omogoča dostavo in vgrajevanje betona.

Podjetnik iz Tepanja, Anton Ofentavšek iz Slovenskih Konjic, na letošnji lestvici zaseda 81. mesto, torej isto kot lani. Je pa njegovo premoženj ovrednoteno nekoliko višje kot lani (15,8 milijona evrov), ko je znašalo 13 milijonov evrov. Anton Ofentavšek je lastnik podjetja Oplast, ki se ukvarja z izdelovanjem plastičnih izdelkov od ročajev za orodja do plastičnih izdelkov blagovne znamke Kraftgrip, ki se uporablja v farmaciji, avtomobilski industriji in drugih panogah.

Isto mesto zasedata Miran in Zdravko Zagožen iz Savinjske doline, ki sta na lanski lestvici z ocenjenim premoženjem 18,1 milijona evrov zasedala 49. mesto.

89. mesto zasedata novinca Igor in Tanja Skaza iz podjetje Plastika Skaza, katerih premoženje je ocenjeno na 14,4 milijona evrov.

Janko Turnšek
Janko Turnšek

Janko Turnšek, direktor podjetja Elektro Turnšek, je lani zasedal 44. mesto lestvice 100 najbogatejših Slovencev, njegovo premoženje je bilo ocenjeno na 18,9 milijona evrov. Letos s 14 milijoni evrov zaseda 90. mesto.

Med novinci sta Ivan in Tatjana Pfajfar iz celjske družbe Inpos, ki s 13,3 milijoni premoženja zasedata 95. mesto.

Letošnjo lestvico 100 najbogatejših Slovencev torej kroji 13 “Celjanov” oz. podjetij s Celjskega. V primerjavi z lanskim letom trije manj. Na letošnjo lestvico se niso uvrstili denimo Franc Riemer, lastnik gradbenega podjetja Gradir (lani na 22. mestu), družina Albreht, ki upravlja Zlatarno Celje in je lani zasedala 69. mesto, Uroš Merc, ki je lani bil 64,7-odstotni lastnik skupine Bisol Group in je zasedal 88. mesto, družina Špan iz Planine ter družina Forštner iz Velenja.

Vir: Manager

Foto: arhiv Celje.info in Finance

polsi-rokavice2

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
180 queries in 1,150 seconds.