Lestvica najbogatejših Slovencev 2012: koliko Celjanov je milijonarjev?

13. 11. 2012 08:06

Imamo jih. Najbogatejše v letu 2012. Če ob besedi multimilijonar (še) ne pozelenite od zavisti, si poglejte, kdo so imena, ki imajo pod palcem najmanj 11,4 milijona evrov. To je bila namreč magična meja za uvrstitev na lestvico, ki jo je objavila revija Manager.

Na prestolu ostaja Sandi Češko iz Studia Moderna, ki ima pod palcem vrtoglavih 410 milijonov evrov.

Drugi je Joc Pečečnik (Elektonček Group, 184 milijonov), tretja pa sta Samo in Iza Login (Outfit7, 127 milijonov evrov). Tako Pečečnik kot Loginova so svoje premoženje v zadnjem letu drastično povečali.

In koliko je na lestvici ljudi, ki jih srečujemo po Celju?

Prvi med bogatimi Celjani na lestvici je Mirko Tuš iz Lokrovca pri Celju. Več let je veljal za najbogatejšega Slovenca, lani je »padel« na 4., letos pa na 7. mesto, “težko” 71,6 milijona evrov.

Začel je kot prodajalec vijakov, kljub skoraj filmskemu vzponu pa ni nič čudnega, če vam je njegov obraz neznan. Spretno se izogiba vsem dogodkom, kjer bi ga utegnili ujeti in fotografirati mediji.

Bil naj bi lastnik razvpitega apartmajskega kompleksa v Braziliji. Dvosobni apartma, ki ga je prodajal prek spleta, naj bi bil vreden vrtoglavih 190 tisoč evrov, so pisali v Slovenskih novicah.

Obožuje kolesarjenje, kajtanje in tek na smučeh. Letno si menda vzame 100 dni dopusta za razvedrilo in rekreacijo, je poročala Mladina.

Na 18. mestu lestvice najbogatejših najdemo Franca Riemerja, lastnika gradbenega podjetja Gradir (Riemer) iz Slovenskih Konjic. Njegovo premoženje je ocenjeno na 31 milijonov evrov. Lani se na lestvici sedel mesto višje z 31,6 milijona evrov.

Riemer slovi po razkošnem življenju. Je lastnik več vil, zasebnega golf vadišča, mnogi mu zavidajo, saj naj bi imel v garaži zelo prestižne in na naših cestah redko videne avtomobile, kot sta Maybach in Mercedes SLR, so pisale Finance. Zelo rad kupuje tudi draga umetniška dela.

Na 22. mestu je letos Bogomir Auprih, direktor tovarne akumulatorskih baterij Tab iz Mežice. Njegovo premoženje je ocenjeno na 24,7 milijona evrov.

Podjetju se sicer vsake toliko očita premajhno angažiranost v skrbi za okolje, pozabljajo pa, da Tab skupaj z družbami zaposluje kar 600 delavcev in je še kako pomemben za regijo.

Direktor se brani, rekoč da v podjetju res ne delajo čokolade, si pa z velikimi vložki prizadevajo izboljšati delovno okolje in vplive na okolje, je povedal za Dnevnik.

27. mesto letos zaseda prvi mož Bisola dr. Uroš Merc, “težak” 22,3 milijona evrov. Pri rosnih 29 letih je ogromno tvegal in v Preboldu postavil proizvodnjo fotonapetostnih celic. Trud se mu je izplačal, saj velja za rekorderja v hitrostnem bogatenju. Lani je sicer zasedal 16. mesto z 32,9 milijona evrov.

Njegova služba je hkrati tudi njegov hobi, je povedal za MMC. Prostega časa praktično ne pozna, s čimer se njegova družina težko sprijazni. Kadar že gre na morje ali smučat z družino, naj bi ves čas »visel« na telefonu.

30. na lestvici najbogatejših je družina Albreht, ki upravlja Zlatarno Celje. Pod palcem ima 21,5 milijona evrov. Lani so Albrehtovi zasedali 24. mesto z 23,6 milijonov evrov.

Zlatarna je sopotnica številnih znanih slovenskih imen. Z njenih plakatov se nam smehlja slovita manekenka Martina Kajfež, ki sicer zadnja leta večinoma dela v tujini, saj je za naše naročnike enostavno – predraga. Zlatarna pa že nekaj časa stoji ob strani naši smučarski šampionki Tini Maze, ki ima celo svojo kolekcijo nakita.

Na 33. mestu je družina Jager iz Laš pri Podplatu, ki obvladuje podjetje Jagros. Člani družine naj bi bili skupaj »težki« za 20,3 milijona evrov. Lani je bilo njihovo premoženje ocenjeno na 19,5 milijona evrov, to pa jih je uvrstilo 4 mesta nižje na lestvici.

Oče Franc je prvo trgovino odprl leta 1989, danes pa skupaj z družino obvladuje več kot 20 trgovskih centrov, ki so poznani predvsem po sorazmerno nizkih cenah izdelkov.

46. mesto je letos zasedel Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin. »Vreden« naj bi bil 17,7 milijona evrov. Lani je njegovo premoženje znašalo 19,4 milijona evrov, s čimer se je uvrstil na 39. mesto.

Krivec je sicer veterinar, manj poznan pa tudi kot izvrsten glasbenik. Že 30 let igra doma in v tujini, prijateljem pa rad zaigra predvsem na klavir ali kitaro, je pisal Glas Gospodarstva.

Na 54. mestu je z 16,4 milijona evrov pristal direktor podjetja KLS Ljubno Bogomir Strašek. Letos se prvič postavlja ob bok najbogatejšim, a glede na to, da je krizi uspešno pokazal zobe, bo prihodnje leto najverjetneje posegel po višjih mestih. Lani je namreč njegovo podjetje prejelo zlato gazelo za najhitreje rastoče podjetje.

73. na lestvici je Gvido Omladič, lastnik nekdanje velenjske Ere. Mesto si je prislužil z 13,2 milijona evrov. Lani je z 12,6 milijona evrov zasedal 79. mesto.

Kot je znano, je Era večina trgovin prodala, zato se zdaj ukvarja predvsem z upravljanjem nepremičnin. Omladič je javnosti manj znan, zato pa je marsikoga opozoril nase, ko je leta 2012 sklenil, da si iz podjetja izplača skoraj ves bilančni dobiček, to je 3,5 milijona evrov bruto.

t: šk

f: www.kozjansko.info (Marko Kovačevič), GZS

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
185 queries in 1,067 seconds.