LU Celje: Start-up vikend podjetništva z družbenim učinkom (foto in video)


start_up_celje_1Minuli konec tedna je v prostorih Ljudske univerze Celje potekal Start-up vikend, ki je udeležencem v okviru projekta Ferfl Savinjska ponudil doživeti 49-urno podjetniško izkušnjo, seveda pa tudi priložnost razvoja lastnih poslovnih družbeno učinkovitih idej. K projektu Ferfl Savinjska sta pristopili Ljudska univerza Celje in Ljudska univerza Rogaška Slatina.

Ekipo Ferfl tvorijo zagnani posamezniki, ki jih žene vizija po boljši prihodnosti, po boljšem jutri, k čemur pa pristopajo in hkrati želijo biti aktivni soustvarjalci v luči družbeno odgovornega delovanja. Združili so moči, rezultat katerih je bil Program spodbujanja podjetništva z družbenim učinkom Ferfl – vroče ideje za družbeno odgovorno podjetništvo. Ferfl seveda podpira posameznike in podjetniške iniciative, ki želijo s svojimi idejami in posledičnimi dejavnostmi izboljšati delovanje družbe, v kateri živijo.

Program spodbujanja podjetništva z družbenim učinkom FERFL je iniciativa Javnega zavoda Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana ter zavoda Uspešen podjetnik. Po Sloveniji ga izvajajo v sodelovanju z ljudskimi univerzami, v Celju skupaj LU Celje in LU Rogaška Slatina.

Direktorici ljudskih univerz Celje (Milovanović) in Rogaška Slatina (Sovinc) - spodaj: direktorica ZRSZ Os Celje Alenka Rumbak in Tomaž Stritar iz zavoda Uspešen podjetnik.
Direktorici ljudskih univerz Celje (Dubravka Milovanović) in Rogaška Slatina (Lidija Sovinc) – spodaj: direktorica ZRSZ OS Celje Alenka Rumbak in Tomaž Stritar iz zavoda Uspešen podjetnik.

Minuli petek sta zbrane najprej pozdravili direktorici ljudskih univerz, najprej direktorica LU Celje Dubravka Milovanović, nato še direktorica LU Rogaška Slatina Lidija Sovinc, zadnja pa še direktorica ZRSZ OS Celje Alenka Rumbak. Milovanovićeva je med drugim predstavila inovativno obliko podjetništva, socialno podjetništvo, spekter gospodarskih dejavnosti, ki niso niti del javnega niti del zasebnega sektorja, spodbuja sodelovanje in skupna vlaganja ljudi, prostovoljno delo ter krepi družbeno solidarnost. Socialno podjetništvo neprestano išče inovativne poslovne rešitve za zaznane socialne, okoljske, gospodarske in druge probleme. Z odpiranjem dodatnih delovnih mest pa zagotavlja večanje družbene blaginje in bruto dodane sreče. O socialnem podjetništvu, motivih, naravnanosti poslanstvu je na dogodku razmišljala tudi direktorica LU Celje.

Zbrane je pozdravila tudi direktorica Ljudske univerze Rogaška Slatina Lidija Sovinc. Predstavila je poslanstvo in delo ljudskih univerz, ki se ukvarjajo z izobraževanjem odraslih. Izpostavila je primer dobre prakse, zelo uspešno izvedeni projekt na področju podjetništva “Mala šola podjetnikov”, ki ga je LU Rogaška Slatina zaključila v mesecu marcu. V okviru tega projekta je nastala nova spletna aplikacija, preko katere je mogoče spoznati podjetniško okolje, prednosti in pasti podjetništva.

Na start-up vikendu se je kar 32 udeležencev učilo oblikovanja poslovnih modelov, izdelovanja protitipov, učinkovitega podjetniškega raziskovanja ter oblikovanja kakovostne predstavitve poslovnih idej. Skozi celoten vikend so delali po “Metodi vitkega podjetništva”, s katero naj bi se najhitreje in najučinkoviteje preverilo kakovost določene poslovne ideje.

Udeleženci so pod vodstvom mentorjev iskali ideje, ki rešujejo družbene probleme na podjetniški način in vseskozi sledili cilju izvajalcev “Programa spodbujanja podjetništva z družbenim učinkom FERFL – Vroče ideje za družbeno odgovorno podjetništvo” – ideje identificirati in s kasnejšimi aktivnostmi programa nosilcem teh idej ponuditi podporo pri oblikovanju idej v uspešna socialna podjetja. V okviru projekta že vse od 23. marca poteka nagradni natečaj za podjetniške ideje z družbenim učinkom, predmet katerega je izbor podjetniških idej, rešitev in inovacij, ki sodijo na polje socialnega podjetništva.

Na eni izmed delavnic start-up vikenda.
Na eni izmed delavnic start-up vikenda.

Izvajalci projekta torej tudi prek natečaja, ki še traja in bo trajal vse do 17. aprila 2015, iščejo ideje, ki rešujejo družbene probleme na podjetniški način, identificirati želijo posameznike in organizacije, ki s svojimi inovacijami ustvarjajo dodano vrednost v družbi, v kateri delujejo, hkrati pa uspejo najti ravnovesje tudi v poslovnem delu svojega delovanja. To pomeni, da si prizadevajo preživeti z ustvarjenim finančnim tokom prek poslovanja z realizacijo prijavljene ideje in ne s trajnim zunanjim (javnim) financiranjem.

Štiri najboljše ideje iz natečajev se bodo skupaj z dvema najboljšima idejama iz start-up vikenda “uvrstile” na podjetniško šolo, ki se bo odvijala v mesecu maju, slednja bo dala dva zmagovalca, ki bosta že v naslednjem mesecu (juniju 2015) dobila svoje mesto v socialnem inkubatorju.

start_up_celje_5

Dubrovka Milovanović je med drugim izpostavila nekaj podrobnosti v zvezi s projektom, ki ga izvajata Ljudska univerza Celje in Ljudska univerza Rogaška Slatina. Ob tem dodajamo, da sta obe direktorici poleg dobro zastavljenega projekta, pohvalili tudi odlično sodelovanje med ljudskima univerzama.

[simpleviewer width=100% height=700 id=800]

v/t: eH

foto: LU Celje in eH

polsi-ladybird-klik