Mednarodni obrtni sejem Celje 2018 v torek odprl svoja vrata (foto, video)

11. 09. 2018 22:05

Mednarodni obrtni sejem (MOS) je danes že 51. leto zapored odprl svoja vrata. Celjsko sejmišče bo tako vse do nedelje pomembno stičišče gospodarstva, kjer se bo predstavilo 1400 razstavljavcev iz 30 držav. Med njimi bo tudi posebna gostja, Republika Srbija, ki je sicer letošnje leto partnerica družbe Celjski sejem pri izvedbi MOS-a. 

Borut Pahor: “Prepričan sem, da smo se v krizi nekaj naučili”
MOS že 51. leto privablja obiskovalce z raznoliko ponudbo.
MOS že 51. leto privablja obiskovalce z raznoliko ponudbo.

Ob otvoritveni slovesnost sejma je kot glavni govorec nastopil predsednik države Borut Pahor, ki je v luči obletnice napada na WTC v New Yorka razmišljal o posledicah gospodarske krize v navezavi z gospodarskim razvojem Slovenije. V tem duhu je pozval, da se pripravimo na stvari, ki so v naših rokah.

“Ne pozabimo dejstva, da niso bila zadnja štiri leta politične stabilnosti zaman. To nam je omogočilo tudi neko stabilnost na gospodarskem okolju. To mora ostati vnaprej. Politična stabilnost bo zelo dragocen instrument našega soočenja z razmerami, v katere bomo šli v naslednjih štirih letih. V okoliščinah, ko imamo manjšinsko vlado, je toliko bolj pomembno, da bo v politiki zavladal dialog,”je pozval predsednik.

Kritičen je bil tudi Branko Meha, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki je izpostavil obremenitev slovenskega gospodarstva po novi koalicijski pogodbi. Številna podjetja naj bi namreč razmišljala o selitvi v države z manj obremenjujočim okoljem. Mednarodni obrtni sejem je priložnost, da se tovrstne problematike tudi naslovi. Priložnost za to vidi tudi celjski župan Bojan Šrot, pa ne samo z vidika slovenskega gospodarstva, marveč tudi glede na razvoj posameznih regij, predvsem manjših. Delovanje nove vlade pa nam bo razkrilo, ali je položaj slovenskega gospodarstva res tako negotov.

MOS 2018 pa kljub negotovi situaciji v gospodarstvu ponuja številne priložnosti za poslovno sodelovanje. Sejem je razdeljen na pet segmentov: MOS Dom, MOS Teh, MOS Tur, MOS Biz in MOS Plus. Tako lahko vsak obiskovalec najde nekaj zase, po ocenah pa naj bi največji sejem v regiji obiskalo približno 120.000 obiskovalcev.

Mnenja obiskovalcev: “MOS ni več to, kar je nekoč bil”

MOS 2018 smo izkoristili tudi za pogovor z obiskovalci, ki se načeloma radi vračajo. “Tole letos je za mene že 11 ali 12 let. Vedno znova se rad vrnem, saj se sam ukvarjam s kmetijsko mehanizacijo in lahko najdem nekaj zase za razliko od manjših sejmov, ki so namenjeni le končnim kupcem,” je povedal Mirko iz Krapine, ki na MOS zahaja predvsem za to, da si olajša in modernizira kmetijska opravila.

mos2018

Obiskovanje sejma je za marsikaterega obiskovalca že praktično tradicija, vendar pa navdušenja ne delijo vsi. Katarina iz okolice Celja je bila bolj skeptična: “Sem prihajamo že od takrat, ko so bili otroci še malo … In takrat je bilo vsega na pretek, otrokom smo kupovali igrače, mi smo domov odhajali s polnimi vrečkami, pa kaj vrečkami, avtomobili! Ampak danes tega ni, ni neke ponudbe, ki bi te zares pritegnila, če prideš malo iz radovednosti. Sejem ni več to, kar je nekoč bil.” Z njo se strinja tudi Brane iz Rogaške Slatine, ki pogreša bolj raznoliko ponudbo: “Tule je veliko za videti, pa hkrati nič. Je za to, da se sprehodiš čez, ampak da bi si pa zdaj lahko ne vem kaj kupoval, to pa ne. Včasih je bilo tega več, tudi ljudi je bilo več.”

Vendar tudi marsikdo, ki ga na sejem pritegne radovednost, najde nekaj zase. Tako pravi Tadeja, ki je na sejem prišla iz Ljubljane: “V bistvu sem letos prvič, sem si pa že par let želela priti, da malo pogledam. Mi je všeč, da je veliko ponudbe in da se veliko dogaja tudi zunaj. Mi smo se malo posladkali in pokušali različne lokalne pridelke, se mi pa zdi, da je premalo aktivnosti za otroke, da bi si res lahko vzel dlje časa in preveril sejemsko ponudbo. Hrana je dobra, pijača tudi, nakupili pa smo par drobnarij …”

Sejemska ponudba pa je kot nalašč za posameznike, ki pridejo s točno določenim ciljem. V tem sta se našla predvsem Manja in Damijan iz Sevnice, ki se ukvarjata s prenovo stanovanja in sta prišla na MOS po sejemske popuste in dodatno ponudbo. “Glejte, midva pravkar delava na prenovi stanovanja, marsikaj je potrebno vložiti v to. Je pa tu dokaj velika ponudba na enem mestu, vsaj kar se tiče pohištva in opreme za dom, zaradi česar sva tudi prišla. Da se zmeniti za kakšen popust, kar ti olajša renoviranje, bo pa mogoče žena razočarana, ker ni kakšnih bolj “ženskih” zadev”. 

Vseeno je MOS še eden redkih sejmov, ki se je uspel obdržati v takšni obliki in vsako leto pritegne veliko obiskovalcev. Sejem bo vse do nedelje odprt vsak dan od 9. do 19. ure, zadnji dan pa od 9. do 18. ure. Prav tako pa vas vabimo k ogledu video posnetka, kjer smo ovekovečili prvi sejemski dan MOS-a 2018.

Ne spreglejte tudi bogate fotogalerije.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
248 queries in 42,421 seconds.