Minister Stanko Stepišnik na obisku v Celju o finančni perspektivi EU 2014-2020

21. 06. 2013 17:17

Mestno občino Celje je danes obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanko Stepišnik z državnim sekretarjem Gašparjem Mišičem in sodelavci.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je dopoldan obiskal podjetji MIK Celje in Cinkarna, kjer se je pogovarjal o različnih spodbudah, ki jih zagotavlja MGRT, so sporočili iz MOC. Z županom MOC sta se pogovarjala o okoljski problematiki v Celju in ukrepih, ki jih pripravlja ministrstvo za podporo gospodarstvu v bodoči finančni perspektivi in aktivnostih ministrstva glede finančnih shem.

Župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot: »Glavne teme našega pogovora z ministrom mag. Stankom Stepišnikom so bile iztekajoča finančna perspektiva in bodoča finančna perspektiva EU  2014-2020, saj je MGRT organ upravljanja s temi sredstvi in smo dobili nekatere spodbudne informacije.

Ministra smo opozorili na morebitne pogubne posledice načrtovanega novega zakona o davku na nepremičnine za proizvodne gospodarske subjekte, po katerem naj bi ti subjekti v Mestni občini Celje plačevali 3-4x višji davek, v primerjavi z dosedanjim NUSZ.

Pogovor je tekel tudi o splošni gospodarski situaciji v Sloveniji in Celju, kjer v zadnjem obdobju ne beležimo večjih stečajev, stopnja  brezposelnosti pa se je nekoliko povečala.

Ministra smo opozorili tudi na morebitne negativne posledice prodaje Cinkarne. Predvsem nas skrbi kdo bo kupec in kdo bo po morebitni prodaji skrbel za obratovanje, monitoring in varnost deponij in deponijskih pregrad. Naš predlog ministrstvu je, da se s predpisi na ravni države uredi, da morajo gospodarske družbe, ki imajo industrijske deponije, del dobička namenijo za varnost obratovanja deponij tudi po prenehanju delovanja družbe, podobno kot je to pri komunalnih deponijah.«

Minister mag. Stepišnik in državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič, podpirata predlog MOC glede zakonodajne ureditve, ki bi zagotavljala varnost industrijskih deponij, tudi po morebitni prodaji Cinkarne Celje. »Celje nima velikih gospodarskih problemov, tudi zaposlenost je pod povprečjem Slovenije. Z zagotavljanjem gospodarskih spodbud bomo nadaljevali tudi v prihodnje in pomagati gospodarstvu, da bo lahko počrpalo vsa razpoložljiva sredstva za razvoj in raziskave, tehnološke spodbude in obratna sredstva, s čimer bi okrepili celjsko gospodarstvo

Vir: Mestna občina Celje

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 0,718 seconds.